Antena Căutare

Se dizolva Schengen?

De bine ce se pregatesc Romania si Bulgaria sa devina membre ale spatiului Schengen, zona "fara pasapoarte" a Europei este amenintata cu dizolvarea. Motivul – incapacitatea de pana acum a guvernelor statelor membre de a gestiona fluxul de migranti veniti din Africa de Nord si sustinerea tot mai mare de care se bucura miscarile populiste si protectioniste din Europa, relateaza AFP.

Opinia nu este impartasita si de comisarul insarcinat cu Securitatea si Imigratia. Cecilia Malmstrom refuza sa creada in sfarsitul acestui spatiu fara frontiere, pentru aproximativ 400 de milioane de locuitori din 25 de tari, din cauza tensiunilor franco-italiene pe tema imigrantilor tunisieni.

"Ar fi periculos, pentru ca Schengen este unul dintre fundamentele libertatii de miscare in Uniunea Europeana", a precizat ea. "Daca Schengen cade, atunci ne putem intreba la ce serveste Uniunea Europeana", scrie si cotidianul spaniol El Pais.

Cecilia Malmostrom a relevat ca guvernele europene sunt singurele raspunzatoare pentru politicile in materie de securitate. Insa ele se afla, toate, sub presiunea miscarilor populiste si xenofobe, asociate la putere, cum este cazul Ligii Nordului in Italia, sau au devenit adevarate forte politice, cum este cazul Frontului National, in Franta.

Aceste partide resping imigrantii si dicteaza politicile de securitate ale guvernelor. Spatiul Schengen se afla intr-o criza incipenta de un an, iar exodul celor aproximativ 25.000 de tunisieni catre coastele de sud ale Italiei ii creeaza dificultati.

"In (spatiul) Schengen exista probleme, mai ales cea a frontierelor externe", a recunoscut comisarul european Cecilia Malmstrom. "Trebuie sa discutam despre ele, dar fara a pune in discutie intregul sistem", a avertizat ea.

Sursa: Jurnalul National

IMAGINI SOCANTE! Siria: Fortele de ordine au deschis focul asupra unui cortegiu funerar... Planul lui Erdogan: Istanbulul, taiat in doua...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x