Antena Căutare

Sute de elevi şi studenţi din Hong Kong au boicotat cursurile după un weekend de violenţe

Sute de elevi şi studenţi din Hong Kong au boicotat cursurile luni, în prima zi de şcoală după vacanţa de vară, pentru a participa la demonstraţii pro-democraţie, după un weekend în care au avut loc violenţe, scrie Reuters.

Sute de elevi şi studenţi din Hong Kong au boicotat cursurile luni, în prima zi de şcoală după vacanţa de vară, pentru a participa la demonstraţii pro-democraţie, după un weekend în care au avut loc violenţe, scrie Reuters.

Acesta este cel mai recent act de nesupunere parte din mişcarea anti-guvernamentală începută în urmă cu trei luni, care a dus oraşul controlat de China în cea mai importantă criză politică din ultimele decenii.

Finalul săptămânii a fost marcat de violenţe, cu protestatari care au incendiat baricade şi au aruncat cu bombe incendiare artizanale şi cu forţe de ordine care s-au folosit de bastoane, tunuri cu apă şi gaze lacrimogene.

Sute de studenţi s-au adunat în faţa Chinese University din Hong Kong, una dintre cele mai mari ale oraşului şi au ţinut discursuri de pe o scenă improvizată pe care a fost afişat „studenţi în boicot pentru oraşul nostru”.

Imagini publicate pe platformele social media arată numeroşi liceeni aliniaţi în faţa şcolilor, ţinând pancarte. În acelaşi timp, multe şcoli primare au fost închise din cauza unei avertizări privind un taifun.

Matthew Cheung, secretarul-şef al Guvernului din Hong Kong, le-a spus reporterilor că şcolile nu sunt locuri pentru proteste.

Protestatarii au făcut apel zilele trecute la grevă generală, însă luni majoritatea oamenilor au revenit la muncă.

Duminică, mii se protestatari au blocat liniile de transport public care fac legătura cu aeroportul, în încercarea de a atrage atenţia lumii asupra tentativei lor de a forţa Beijingul să ofere o autonomie mai mare fostei colonii britanice, care este controlată de China din 1997.

Autorităţile aeroportuare au transmis că 25 de zboruri au fost anulate duminică şi că serviciile de transport au revenit, în mare parte, la normal.

După ce au părăsit aeroportul, unii demonstranţi au devastat staţii de metrou. Carrie Lam, şef executiv al Hong Kong-ului, a scris pe contul ei de Facebook luni că 10 staţii de metrou au fost avariate de „infractori violenţi”.

Sub numele de „Mişcarea Umbrelelor”, protestele din Hong Kong, începute în urmă cu 13 săptămâni din cauza unei legi a extrădării, au evoluat şi, după ce legea a fost suspendată, oamenii cer acum o reformă democratică şi investigarea actelor brutale comise de poliţie.

China neagă că se implică în problemele Hong Kong-ului şi acuză ţările din Vest că instigă la proteste. În plus, autorităţile chineze susţin că Hong Kong este o problemă internă.

Lam a mai spus că Guvernul ia în considerare folosirea tuturor legilor de care dispune pentru a pune capăt demonstraţiilor.

Sursa : news.ro

Prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, întâlnire cu Vladimir Putin la Eastern Economic Forum... A murit după ce a fost atacată de un cocoș! Recomandările experților pentru astfel de atacuri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x