Un manifestant rănit cu gloanţe reale de poliţie la Hong Kong în cursul unei ”zile a furiei” organizate cu ocazia marcării a 70 de ani de la înfiinţarea Chinei populare

Un manifestant de la Hong Kong a fost rănit prin împuşcare, la Hong Kong, unde zeci de mii de manifestanţi în favoarea democraţiei au ieşit în stradă, răspunzând astfel unui apel de a participa la o ”zi a furiei” menite să perturbe marcarea a 70 de ani de la înfiinţarea Chinei populare, relatează AFP.

Un manifestant de la Hong Kong a fost rănit prin împuşcare, la Hong Kong, unde zeci de mii de manifestanţi în favoarea democraţiei au ieşit în stradă, răspunzând astfel unui apel de a participa la o ”zi a furiei” menite să perturbe marcarea a 70 de ani de la înfiinţarea Chinei populare, relatează AFP.

Un manifestant a fost împuşcat în piept cu gloanţe reale, de către poliţie, în cursul unor confruntări între protestatari şi forţe de ordine, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei.

: video of the moment a HK police officer shoots a protester in the chest with a live round

— Thomas van Linge (@ThomasVLinge)

Mobilizaţi din iunie, activişti în favoarea democraţiei au sfidat o interdicţie de a manifesta, pentru a-şi exprima şi mai puternic, cu ocazia acestor ceremonii, resentimentul faţă de regimul chinez, a denunţa reculul libertăţilor şi încălcarea, acuză ei, a principiului ”o ţară, două sisteme”, care a prezidat retrocedarea fostei colonii britanică Chinei în 1997.

În absenţa unor lideri clar identificaţi, această ”zi a furiei” s-a organizat în principal pe reţele de socializare.

În pofida interdicţiilor autorităţilor, mici grupuri de manifestanţi s-au adunat marţi după-amiaza în aproximativ 12 cartiere în teritoriul semiautonom.

Poliţia a tras cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc în grupuscule radicale, în cel puţin patru cartiere.

La Tsuen Wan, un cartier în Noile Teritorii, manifestanţi mascaţi şi înarmaţi cu umbrele şi bastoane au atacat poliţişti antirevoltă, are au procedat la arestări. Poliţiştii au bătut în retragere, în sediul unei primării aflate în vecinătate, după ce au fost bombardaţi cu proiectile.

Clashes broke out again on Nathan Road as protesters threw dozens of Molotov cocktails. 1/4

— Hong Kong Free Press (@HongKongFP)

Potrivit autorităţilor, manifestanţi au aruncat în forţele de ordine cu un lichid coroziv, la Tuen Mun, un oraş situat în nord-vestul Hong Kongului. Ele au postat online fotografii cu un poliţist a cărui univormă este îngăurită de arsuri la nivelul trunchiului.

Citește și
Cum a început povestea de dragoste dintre Irina și Răzvan Fodor. Prezentatorul TV a dezvăluit cum s-a îndrăgostit de soția sa
Cum a început povestea de dragoste dintre Irina și Răzvan Fodor. Prezentatorul TV a dezvăluit cum s-a îndrăgostit de soția sa
Motivul pentru care Carmina, fiica cea mare a lui Liviu Vârciu, nu a participat la petrecerea de botez a fratelui său
Motivul pentru care Carmina, fiica cea mare a lui Liviu Vârciu, nu a participat la petrecerea de botez a fratelui său
Gina Pistol, mărturisiri cu lacrimi în ochi. Ce spune despre copilăria sa, dar și despre viața de mamă
Gina Pistol, mărturisiri cu lacrimi în ochi. Ce spune despre copilăria sa, dar și despre viața de mamă
Mai multe articole

police are being sprayed with corrosive liquid by . It’s evident that the size and scope of the are getting smaller, but the few that are left are extremely violent and use like tactics to try to get what they want!

— SaveManMedia (@SaveManMedia)

În cartierul popular Wong Tai Sin, poliţia a tras cu gaze lacrimogene împotriva unor manifestanţi care blocau drumuri.

Protesters briefly remove a road lock on Connaught Road Central to allow vehicles to pass through, before putting it back in place.

Photo: / HKFP.

— Hong Kong Free Press (@HongKongFP)

Principala manifestaţie a avut loc pe Insula Hong Kong, teatrul de aproape patru luni al unor confruntări violente între poliţia antirevoltă şi grupuscule radicale.

Manifestanţii au mărşăluit către sediul reprezentanţei Chinei la Hong Kong, o ţintă frecventă a contestării.

Manifestanţii au aruncat cu ouă într-un portret al preşedintelui chinez Xi Jinping şi au smuls afişe mari dedicate marcării a 70 de ani de regim comunist şi le-aucălcat în picioare.

”După trei luni, cele cinci revendicări ale noastre nu sunt soluţionate în continuare. Trebuie să ne continuăm lupta”, a declarat pentru AFP un manifestant care purta o mască.

Aceste adunări intervin la câteva ore după o defilare militară gigantică în Piaţa Tianamnen, la Beijing, la care a asistat Xi Jinping. Şefa Executivului de la Hong Kong Carrie Lam, a cărei popularitate se află la cel mai scăzut nivel, s-a aflat la Beijing.

”PROBLEME PROFUND ÎNRĂDĂCINATE”

La Hong Kong, ceremonia de ridicare a drapelului la golf a ilustrat actuala insecuritate politică şi reticenţa autorităţilor de a apăreaîn public din iunie.

Conducători locali au participat la ceremonie, însă cu uşile închise, în Centrul Congreselor, situat în apropiere.

După retrocedare, această ceremonie de aniversare a avut mereu loc în exterior, inclusiv pe ploi torenţiale.

La 1 iulie, ziua marcării retrocedării, ceremonia s-a desfăşurat tot în interior, în timp ce manifestanţi defilau pe străzi.

Adjunctul lui Carrie Lam, Matthew Cheung, a elogiat, într-un discurs, dezvoltarea Chinei de 70 de ani, declarând că autorităţile au recunoscut necesitatea unei ”noi reflecţii cu scopul de a încerca să atace probleme profund înrădăcinate” la Hong Kong.

Marţi dimineaţa, au avt loc doar manifestaţii mici.

Un grup de parlamentari a fost atacat de către susţinători ai Beijingului, din cauză că purtau în mod simbolic un sicriu, în cartierul de afaceri Wan Chai. Poliţia a intervenit rapid pentru a pune capăt altercaţiei, folosind gaze cu piper.

De cealaltă parte a golfului, în cartierul Tsim Sha Tsui, manifestanţi au intonat ”Glorie Hong Kongului”, imnul contestării de la Hong Kong.

Aproximativ 50 de persoane s-au adunat pe un pod pentru a agita steaguri chineze şi a striga ”Trăiască patria noastră mamă!”.

După un weekend marcat de o reintensificare a violenţelor, poliţia a avertizat luni împotriva unei situaţii ”foarte, foarte periculoase” marţi.

Hong Kongul se confruntă din iunie cu cea mai gravă criză politică de la retrocedarea sa, în 1997, cu acţiuni aproape zilnice şi confruntări violente între radicali şi poliţişti.

Sursa : news.ro

Fosta dădacă a Prințului William și Prințului Harry va primi despăgubiri semnificative din cauza interviului Prințesei Diana. Ce i s-a întâmplat lui Tiggy Legge-Bourke
Tiggy Legge-Bourke, fosta dădacă a Prințului William și Prințului Harry, va primi...
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2021. Balanțele trebuie să fie sincere cu cei din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2021 aduce câteva schimbări în viața nativilor din zodia...
Parteneri
Budincă de tapioca cu lapte de cocos și piure de mango
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert fin, elegant și răcoritor pentru a-i surprinde pe cei dragi, îți recomandăm rețeta de budincă de tapioca cu lapte de cocos și mango. Vei cuceri gustul celor dragi cu un desert exotic și foarte atractiv prin aspectul deosebit al perlelor de tapioca.
Catine.ro
Ultimele știri