Antena Căutare

UPDATE! Libia, sub tir continuu. Franta: Interventia ar putea sa nu se incheie prea curand

Tirurile apararii antiaeriene au brazdat din nou cerul Libiei, in aceasta noapte. Soldatii libieni au incercat sa alunge avioanele coalitiei internationale, fara succes insa. Aparatele de zbor au bombardat trupele colonelului care asediaza orasele Misrata si Benghazi.

UPDATE 19.15: Franta a avertizat ca interventia ar putea „sa nu se incheie prea curand". NATO sustine ca operatiunea de interdictie aeriana ar putea dura si trei luni de zile

UPDATE 18.20: Avioane ale coalitiei au bombardat vineri zone cheie ale liderului Muammar Gadafi, din estul Libiei, pentru a ajuta rebelii sa cucereasca orasul strategic Ajdabiyah, transmite Reuters

UPDATE 17.35: UE blocheaza vanzarea produselor petroliere libiene

UPDATE 17.25: Qatarul, prima tara araba care participa la raidurile aeriene din Libia

In aceasta noapte, trupele coalitiei au luat in vizor trupele care asediaza orasul Misrata, insa nici soldatii de pe langa Benghazi sau Tripoli nu au scapat de raiduri.

Cu toata ofensiva aliata, armata lui Gaddafi nu da inapoi, continuand sa atace zonele detinute de rebeli. Desi soldatii libieni nu contenesc sa traga asupra civililor, autoritatile de la Tripoli se plang ca Aliatii sunt cei care ucid oameni de rand. "Cand bombardezi o academie a aviatiei militare, acolo sunt studenti. Sunt studenti de 18-19 ani care traiesc acolo, invata acolo, dorm acolo si care sunt ucisi", acuza Ibrahim Mussa, purtator de cuvant al Guvernului din Libia.

Potrivit oficialilor libieni, peste 100 de oameni au murit iar aproximativ 1300 au fost raniti in urma atacurilor aeriene ale coalitiei internationale.

Pe fondul acestor violente, NATO a decis sa preia controlul asupra operatiunilor militare. "Am decis sa predam comanda si controlul asupra zonei de interdictie aeriana din Libia catre NATO", a declarat Hillary Clinton, secretar de stat al SUA.

Cu toate acestea, tot mai multe voci critica interventia armata a aliatilor, dupa ce Barack Obama a hotarat sa atace Libia fara sa consulte Congresul.

In acelasi timp, in randurile coalitiei intra noi state. Emiratele Arabe Unite vor contribui la operatiunile aeriene din Libia cu 12 avioane militare, a declarat un oficial de rang inalt american, confirmand informatiile aparute in presa.

Potrivit CNN, este vorba de sase avioane F-16 si sase Mirage.

Hillary Clinton, secretarul american de Stat, a declarat miercuri ca se asteapta la "noi anunturi in zilele care vor veni" din partea tarilor arabe cu privire la participarea la operatiunile militare in Libia.

Premierul britanic, David Cameron, a anuntat ca Iordania si Kuwaitul vor aduce "sprijin logistic" operatiunilor internationale din Libia. Dar Iordania a afirmat joi ca nu participa militar la interventie, declarandu-se pregatita, in schimb, sa furnizeze ajutor umanitar.

Qatarul este, pentru moment, singura tara araba care participa la operatiunile militare din Libia, in pofida sustinerii Ligii Arabe pentru impunerea unei zone de interdictie aeriana.

Totodata, guvernul canadian a anuntat joi o suplimentare a participarii sale in Libia cu doua avioane de patrulare.



Antena3.ro

euronews.net Bilantul seismului din Myanmar: 60 de morti si 90 de raniti... UPDATE! Risc de iradiere la Fukushima. Miezul reactorului 3, deteriorat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x