Antena Căutare

Vizita istorica a Papei in Liban a debutat cu un incident violent. Suveranul Pontif considera pozitiva "Primavara araba"

Papa Benedict al XVI-lea a inceput vineri una dintre cele mai dificile vizite din pontificatul sau. Se va afla timp de 3 zile in Liban, intr-un moment de cumpana in relatia dintre lumea araba si cea crestina, provocat de un film american despre profetul Mohamed. Vizita Papei a debutat chiar cu un incident violent in nordul Libanului.

Papa Benedict al XVI-lea a apreciat drept pozitive revoltele "Primaverii arabe", care au condus la indepartarea de la putere a regimurilor dictatoriale in Tunisia, Egipt si Yemen. "Primavara araba este un lucru pozitiv, o dorinta pentru mai multa democratie, libertate, cooperare, unei identitati arabe renascute", le-a spus jurnalistilor in avionul care-l ducea de la Roma la Beirut, informeaza AFP. "Acest strigat de libertate, care vine din partea unui tineret mai favorizat cultural, profesional, care doreste sa participe la viata politica si sociala este o promisiune, un lucru foarte pozitiv si a fost salutat de catre crestinii nostri", a explicat el.

In opinia Papei, "demnitatea araba renascuta implica reinnoirea vietii impreuna, toleranta majoritatii si minoritatii. Libertatea trebuie sa corespunda unui dialog mai mare, nu dominarii unora de catre altii". "Fundamentalismul este intotdeauna o falsificare a religiei. Misiunea Bisericii si a religiilor este de a se purifica. Trebuie sa arate clar ca fiecare om este o imagine a lui Dumnezeu pe care trebuie sa o respectam", le-a mai spus Suveranul Pontif jurnalistilor care l-au insotit in timpul calatoriei cu avionul de la Roma la Beirut.

De asemenea, in ceea ce priveste Siria, unde un conflict intre fortele regimului si opozitie a provocat moartea a peste 27.000 de persoane, Papa Benedict al XVI-lea a declarat ca "importul de arme trebuie sa inceteze (...) intrucat in absenta acestuia razboiul nu poate continua".

Fortele se securitate libaneze, in alerta maxima

Toate fortele de securitate au fost mobilizate pentru vizita Papei Benedict al XVI-lea in Liban, care are loc intr-un context delicat, avand in vedere razboiul din Siria vecina intre fortele guvernamentale si rebeli. "Serviciile de securitate si serviciile municipale sunt in stare de alerta pentru vizita Papei, care va fi una dintre cele mai reusite din istoria moderna a Libanului" a dat asigurari ministrul de Interne, Marwan Charbel. "In mod cert, climatul este dur, din cauza a ceea ce se intampla in Siria si in jurul nostru, dar controlam situatia. Libanul este stabil", a mai spus acesta.

La varsta de 85 de ani, Papa nu a vrut sa renunte la aceasta calatorie, probabil cea mai dificila din timpul pontificatului sau, avand in vedere situatia cu care se confrunta numerosi crestini din Orient, din cauza ca islamismul radical a luat amploare.

Papa Benedict al XVI-lea va sustine nu mai putin de sapte discursuri in timpul celei de-a 24-a vizite pe care o face in strainatate de la alegerea sa, in 2005. Cele mai importante momente vor fi sambata, cand Suveranul Pontif se va intalni la palatul prezidential Baabda cu responsabili politici si religiosi, si duminica, ultima zi a calatoriei, cand va avea loc o mesa solemna la Beirut.

Le Monde: Republica Moldova, victima colaterala a conflictului UE - Gazprom ... Atac asupra unei baze din Afganistan: Talibanii au incercat sa-l omoare pe Printul Harry...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x