Căutare Live

Zece ani de la asediul Teatrului Dubrovka din Moscova. Criza ostatecilor s-a terminat cu 170 de morti

Pe 23 octombrie 2002 un grup de rebeli ceceni a ocupat Teatrul Dubrovka in timpul unui spectacol. 850 de oameni au fost luati ostateci. A urmat un asediu din partea fortelor speciale ruse, care s-a incheiat pe 26 octombrie cu o interventie in forta si introducerea de gaz in ventilatia cladirii. Toti cecenii au fost ucisi, iar  129 de spectatori au murit intoxicati cu gaz.

Razboiul din Cecenia a lasat urme adanci in societatea rusa. Principala reactie a luptatorilor ceceni pentru libertate invinsi de uriasa forta militara a Rusiei a fost crearea unei miscari de gherila dublata cu luari de ostateci.

O luare de ostateci s-a petrecut si in seara zilei de 23 octombrie 2002 atunci cand 40 de rebeli ceceni condusi de Movsar Baraiev au ocupat un teatru moscovit unde se aflau 850 de cetateni. Principala cerere a fost retragerea trupelor ruse din Cecenia si, implicit, incetarea razboiului care dura din 1996.

Autoritatile ruse au initiat negocieri cu rebeli, dar s-au dovedit extrem de intransigente. Totusi, ceceni au eliberat circa 250 de persoane, femei gravide, copii ori musulmani. In schimb, au amenintat ca vor executa din ostateci, daca sunt atacati. Intre timp fortele speciale se pregateau de interventia in forta.

In dimineata zilei de 26 octombrie 2002, trupele Spetnaz au luat cu asalt teatrul dupa ce in prealabil au introdus gaz paralizant in ventilatia cladirii. Rebelii au fost ucisi pe rand, dar din cauza intoxicarii cu gaz si-au pierdut viata 129 de ostateci. Modul brutal in care s-a facut interventia a fost aspru criticat de militantii pentru drepturile omului, care au pus la indoiala intentii autoritatilor de a salva vietile oamenilor.

Cum a devenit Republica Moldova mare putere maritima!... Universitatile din strainatate recruteaza studenti romani. Afla ce trebuie sa faci pentru a studia in afara!...
Praline de ciocolată cu alune de pădure și marțipan
Pentru momentele în care prietenii vin în vizită și dorești să-i surprinzi cu ceva dulce,...
Horoscopul zilei de 8 octombrie 2022. Săgetătorii suferă din dragoste. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 8 octombrie 2022 vine cu multe transformări pentru nativii din zodia...
Parteneri
Praline de ciocolată cu alune de pădure și marțipan
Catine.ro
Ultimele știri
x