Antena Căutare

În România mor anual peste 1.500 de persoane cu dizabilităţi! Cauzele deceselor nu sunt cunoscute! Pentru ei cine luptă?

În România mor anual peste 1.500 de persoane cu dizabilităţi psihosociale aflate în instituţiile publice de sănătate mintală şi protecţie

Inadmisibil! Mor mii de români cu probleme locomotorii și mintale, iar cauza deceselor nu este înregistrată la Ministerul Sănătății! Acestea sunt persoane neajutorate! De ei nu se îngrijește nimeni? România, lupți și pentru ei?

În România mor anual peste 1.500 de persoane cu dizabilităţi psihosociale aflate în instituţiile publice de sănătate mintală şi protecţie, însă la nivelul Ministerului Sănătăţii nu există informaţii despre cauzele şi numărul deceselor, potrivit unul comunicat al Centrului de Resurse Juridice (CRJ) transmis, luni, AGERPRES!

"Din datele colectate de CRJ a reieşit că în România mor anual peste 1.500 de persoane cu dizabilităţi psihosociale aflate în instituţiile publice de sănătate mintală şi protecţie a persoanelor cu dizabilităţi. Dintre acestea, aproximativ 500 au decedat în spitale şi secţii de psihiatrie în perioada cuprinsă între septembrie 2017 şi septembrie 2018. Cu toate acestea, informaţii despre cauzele şi numărul deceselor nu există la nivelul Ministerului Sănătăţii. Nu există informaţii centralizate, publice, defalcate despre numărul persoanelor internate, perioada de internare, numărul internărilor nevoluntare sau a celor voluntare, diagnostic, tratament şi personal medical, psihologi şi asistenţi sociali", se arată în comunicat.

În România mor anual peste 1.500 de persoane cu dizabilităţi! Cauzele deceselor nu sunt cunoscute! Pentru ei cine luptă?

CRJ solicită ministrul Sănătăţii ca, în colaborarea cu ministrul Muncii, ministrul Justiţiei şi cu procurorul general, să se asigure că măsurile concrete pe care le va dispune vor conduce la respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilităţi psihosociale.

"Alte multe mii de persoane cu afecţiuni sau dizabilităţi psihice, psihosociale sau intelectuale şi-au găsit sfârşitul în instituţii de asistenţă medicală psihiatrică sau protecţie socială din România. (...) Credem astfel că, după aproape 15 de ani în care am atras atenţia guvernului român asupra încălcării drepturilor omului în spitalele de psihiatrie şi în centrele rezidenţiale şi de protecţie a persoanelor cu dizabilităţi, a venit timpul ca statul român să îşi asume lipsa de măsuri concrete în scopul asigurării dreptului la sănătate şi viaţă a persoanelor cu dizabilităţi psihosociale", se mai menţionează în comunicat.

În România mor anual peste 1.500 de persoane cu dizabilităţi! Cauzele deceselor nu sunt cunoscute! Pentru ei cine luptă?

O altă solicitare vizează asigurarea posibilităţii organizaţiilor neguvernamentale independente de a vizita neîngrădit, cu respectarea regulamentelor interioare, orice unitate unde sunt îngrijite persoane cu afecţiuni sau dizabilităţi psihice, psihosociale/intelectuale, copii, tineri sau adulţi.

(sursa: Agerpres)

Vremea 19 - 25 august 2019. Meteo: schimbări bruște de temperatură... O tânără eliminată pe nedrept din Bac a câştigat procesul cu Inspectoratul Şcolar! "Interdicția de a nu da bacul do...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x