Antena Căutare

100 de ani de la miracolul de la Fatima! Francisco Marto și sora sa, Jacinta, doi dintre copiii care au văzut-o pe Fecioara Maria, au fost canonizați

Francisco Marto și sora sa, Jacinta, doi dintre cei trei mici păstori care au afirmat că au văzut-o de șase ori pe Fecioara Maria în 1917 la Fatima, au fost declarați sfinți sâmbătă de către Papa Francisc în timpul unei liturghii în aer liber desfășurate la sanctuarul de la Fatima, din centrul Portugaliei, informează AFP.

Francisco Marto și sora sa, Jacinta, doi dintre cei trei mici păstori care au afirmat că au văzut-o de șase ori pe Fecioara Maria în 1917 la Fatima, au fost declarați sfinți sâmbătă de către Papa Francisc în timpul unei liturghii în aer liber desfășurate la sanctuarul de la Fatima, din centrul Portugaliei.

După ce s-a recules la mormintele acestora din Bazilica Fecioarei Rozariului, papa Francisc a pronunțat formula ritualică de canonizare, în limba portugheză, în aplauzele numeroșilor credincioși, unii în lacrimi, prezenți pe marea esplanadă a sanctuarului. "Îi declarăm sfinți pe preafericiții Francisco Marto și Jacinta Marto și îi înscriem pe lista sfinților, decretând ca ei să fie venerați ca atare de întreaga Biserică", a rostit Papa în fața sutelor de mii de persoane prezente la ceremonie.

Preafericiții Francisco și Jacinta, decedați la vârsta de zece, respectiv nouă ani, devin astfel cei mai tineri sfinți din istoria Bisericii Catolice care nu au murit martiri.

Numeroși pelerini și-au petrecut noaptea la Fatima sub cerul liber, în timp ce alții s-au îngrămădit în zori la sanctuar, purtând la braț scaune pliante sau steagul țării lor, notează AFP.

Papa Francisc, prezent în Portugalia pentru o vizită-fulger de mai puțin de 24 de ore, a fost primit cu urale, vineri, de o mulțime imensă de pelerini, la sosirea sa cu elicopterul în orașul-sanctuar Fatima, unde Fecioara Maria ar fi apărut în urmă cu 100 de ani.

Francisco, Jacinta și verișoara lor Lucia dos Santos ar fi văzut-o pentru prima oară pe Fecioara Maria la 13 mai 1917, pe un stejar într-un câmp din Cova da Iria. Proveniți din familii umile, cei trei mici păstori nu și-au imaginat că vor deveni obiect de cult în lumea întreagă.

Francisco a murit în 1919 și Jacinta la mai puțin de un an după, ambii fiind victime ale ''gripei spaniole'' care devasta Europa. Lucia, care a devenit călugăriță a Ordinului Carmelitelor, a murit în 2005, la 97 de ani. Procesul de beatificare a acesteia a fost inițiat în 2008.

Sursa: Agerpres

Caz șocant! S-a apucat de o cură de slăbire, însă continua să se îngrașe. Medicii au crezut că e însărcinată, dar ce au ... Soția i-a murit acasă, în brațe! N-a înmormântat-o, așa cum se cade, ci a pus-o în sicriu și a așezat-o în dormitorul ma...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x