Antena Căutare

18 iulie, ziua în care Marie Curie făcea descoperirea ce avea s-o ucidă și pe ea, și pe fiica ei

Marie Curie a făcut descoperirea vieții ei la 18 iulie 1898 când încă un element chimic avea să fie adăugat în tabelul periodic al elementelor. Află mai multe despre descoperirea făcută de acest om de știință.

Marie Curie a făcut descoperirea vieții ei la 18 iulie 1898 când încă un element chimic avea să fie adăugat în tabelul periodic al elementelor. Află mai multe despre descoperirea făcută de acest om de știință.

La 18 iulie 1898 Marie și Pierre Curie au anunțat descoperirea unui nou element care avea să se numească poloniu. Iată ce trebuie să știi despre această descoperire revoluționară.

Marie Curie și descoperirea Poloniului

Această descoperire se află printre cele mai importante descoperiri realizate de cercetătoare. Din nefericire, pe atunci, efectele negative ale elementelor radioactive nu erau cunoscute, iar Curie nu s-a protejat niciodată în timpul experimentelor.

În 1934 a murit din cauza anemiei aplastice, afecţiune provocată de expunere la poloniu şi radiu. Chiar şi fiica sa, Joliot-Curie, care a câştigat la rândul său un Premiu Nobel pentru chimie, a murit de leucemie, afecţiune care a fost provocată de expunerea mamei sale la radiaţii în timp ce era însărcinată.

De asemenea, având în vedere că savanta nu ştia cât de periculoase erau experimentele ei, întreaga sa casă şi obiectele sale personale au fost contaminate. Deseori, femeia avea probe de radiu şi poloniu în buzunarul şorţului de laborator. Fără să vrea, Curie şi-a contaminat toate hainele, cărţile, notiţele, bijuteriile, mobila şi alte lucruri personale.

Descoperirea care i-a adus sfârșitul

Poloniul, descoperit de Marie Curie în 1898, este elementul chimic cu numărul atomic 84 în tabelul periodic al elementelor. Simbolul chimic este Po. Acesta este un element radioactiv ce emite radiații alfa. Poloniul a fost un element important în celebrul experiment al Irenei Joliot-Curie, fiica lui Marie și Pierre Curie, pentru demonstrarea radioactivității artificiale. O foiță de aluminiu expusă la radiație alfa de la poloniu devine un izotop al fosforului cu o masă necunoscută în acele vremuri, și care se dezintegra emițând pozitroni.

Descoperirea care a schimbat lumea științei

La mai bine de 80 de ani de la moartea sa, multe dintre artefactele sale sunt păstrate în cadrul Bibliotecii Naţionale din Franţa în cutii căptuşite cu plumb. La fel ca rămăşiţele lui Curie acestea vor continua să fie radioactive pentru următorii 1.500 de ani. Cei ce doresc să analizeze notiţele sau rămăşiţele lui Curie o pot face doar cu echipament de protecţie.

Citește și:

Marie Curie, desemnată cea mai influentă personalitate feminină din istorie!

Marie Curie continuă să ucidă și azi, la 80 de ani de la a sa moarte! Hainele ei iradiază și dau cancer!

Sursă foto: irishexaminer.com

Numărul persoanelor decedate în incendiul provocat la studioul de animație din Kyoto a crescut la 24... Ea este oarba care ”vede” cancerul cu mâinile! ”Din 3.000 de paciente, 1.000 au ajuns la medic!”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x