Căutare Live

A fost creat în urmă cu 7.275 de ani, prin anii 5255-5256 înaintea erei noastre. Astăzi a ieșit din pământ unul dintre cele mai vechi obicte din lume realizate din lemn

O amplă acțiune de construire a unei autostrăzi din Cehia, în anul 2018, a scos la suprafață unul dintre cel mai vechi obiecte realizate din din lume, notează Science Alert.

Astăzi a ieșit din pământ unul dintre cele mai vechi obicte din lume realizate din lemn

Credit foto: Archaeological Centre Olomouc

Arheologii care au excavat situl au descoperit mai multe materiale care au rezistat eroic trecerii timpului. Dovadă a meșteșugiei omului de altă dată, printre rămășițe s-au descoperit bucăți de lemn prelucrate ca o structură formată din patru stâlpi de stejar. Conform unor analize recente, lemnul folosit pentru această structură are aproximativ 7.275 ani, ceea ce înseamnă că această structură ar putea fi cel mai vechi obiect realizat din lemn din lume, notează Science Alert.

„Conform descoperirilor noastre, bazate în special pe datele dendrocronologice, putem spune că trunchiurile de copac pentru lemnul folosit au fost tăiate în anii 5255 şi 5256 înaintea erei noastre”, explică arheologul Jaroslav Pešk, cercetător al Centrului Arheologic Olomuc, Republica Cehă.

Arheologii explică faptul că după 7.000 de ani încă pot fi observate urmele rămase de la prelucrarea lemnului de către tâmplarii preistorici.

Oamenii de ştiinţă care au excavat bucăţile de ceramică dar şi lemnul cu care din care era realizată fântâna explică faptul că acesta se afla într-o stare de conservare foarte bună, dat fiind faptul că a stat pentru câteva ii de ani într-un sol îmbibat cu apă.

„Poartă urme ale tehnicilor de construcţie utilizate în epoca bronzului şi fierului şi chiar în epoca romană. Nu aveam habar că primii fermieri, care aveau doar unelte din piatră, oase, coarne sau lemn, au putut prelucra suprafaţa trunchiurilor cu o asemenea precizie”, explică Jaroslav Pešk.

Studiul a fost publicat în Journal of Archeological Science.

Bill Gates nu cumpără yachtul pe bază de hidrogen proiectat de firma Sinot, potrivit acesteia... Anul 2020, previziuni cumplite făcute de specialiști: epidemii mondiale, noi crize economice: „O energie nefastă complex...
Parteneri
Uleiuri pentru creșterea sănătoasă a părului. Sfaturi utile pe care le poți încerca acasă
La fel ca cele mai multe aspecte ale frumuseții, părul sănătos se datorează unei diete echilibrate și ale unui stil de viață activ. Cu toate acestea, există câteva trucuri care îi pot schimba aspectul de la suprafață. Descoperă care sunt principalele uleiuri pentru creșterea sănătoasă a părului și cum pot fi folosite acasă.
Catine.ro
Ultimele știri