Antena Căutare

ABATOR, cel mai sângeros decor. ”Solistul, Mâță, a mușcat limba unei pisici și a scuipat-o spre public. Pe scenă era numai sânge. Juma' din sală a plecat, dar 500 de oameni au văzut tot!”

În iarna lui 1993, la Arad are loc un festival rock local. Sunt invitate mai multe trupe: ”Blood&Pain”, ”Grimegod”, ”Apostas” ori ”Abator”. Despre cei din urmă nu se știe mare lucru, decât că sunt ”sataniști” și că practică un stil extrem, grind. ”Mâță”, solistul, urcă pe scenă cu fața mânjită de sânge, ținând în mână o pisică gri-vărgată, ucisă deja. Îi mușcă limba și o scuipă către spectatori, care, îngroziți, părăsesc în număr mare sala.

În iarna lui 1993, la Arad are loc un festival rock local. Sunt invitate mai multe trupe: ”Blood&Pain”, ”Grimegod”, ”Apostas” ori ”Abator”. Despre cei din urmă nu se știe mare lucru, decât că sunt ”sataniști” și că practică un stil extrem, grind. ”Mâță”, solistul, urcă pe scenă cu fața mânjită de sânge, ținând în mână o pisică gri-vărgată, ucisă deja. Îi mușcă limba și o scuipă către spectatori, care, îngroziți, părăsesc în număr mare sala.

După 1990, în acea perioadă de tranziție nebunească, rockul autohton erupe. Suntem în 1993, dăm o fugă până la Arad, pe început de decembrie. Se lasă cu festival greu, metal. Spicuim din afiș: ”Blood&Pain”, ”Grimegod”, ”Apostas”, ”Tremors” și ”Abator”. Ultimii vor rămâne în istorie drept autorii celui mai sângeros, la propriu, concert din istoria României.

„Despre această trupă (n.a. Abator), înaintea concertului nimeni nu ştia mai nimic. Zvonurile spuneau că practică un stil extrem, grind. În culise, se şoptea că sunt satanişti convinşi (şi sunt!) că vor da lovitura (şi-au dat-o!)…Înaintea începerii showului, vocalistul formaţiei, macabru îmbrăcat, cu o bluză sfâşiată, pătată cu sânge, cu o privire demonică şi cu faţa mânjită cu sânge de pisică, se perinda prin faţa spectatorilor, dând astfel naştere unor semne de întrebare, căci nimeni nu-l putea identifica. Această uşoară învăluire în mister avea să fie spulberată după ce se vor sui pe scenă. La un moment dat, prin rândurile spectactatorilor a ajuns o vorbă, cum că pe scenă, în timpul evoluţiei lor, vor omorî o pisică…Pe mulţi dintre cei care ne-o spuneau, îi luam în băşcălie. Dar iată că după evoluţia celor de la Blood&Pain aveau să urmeze Abator, numiţi de către prezentator “, a scris Saşa Bodnarenko în articolul “Un concert rock sângeros la Arad” din revista ”Vox, Pop&Rock” din 9 decembrie 1993.

Vocalul trupei, ”Mâță”, apare pe scenă cu o pisică în mână. ”Pisica gri-vărgată, ţinută de gâtul din care şiroia abundent sângele, este aruncată pe podea. Cum în mâna dreaptă ţinea o sabie, a ţinut să o utilizeze imediat, înfigând-o cu un sadism ieşit din comun în pisica ce emana un miros pestilenţial de sânge cald… Încet, încet, zeci de spectatori îngroziţi părăsesc sala. Asistăm la un incredibil spectacol, nemaiauzit şi nemaîntâlnit nu numai în Arad, ci în toată ţara…“, mai scrie Bodnarenko. Chiar dacă în epocă este permis aproape totul, vestea circulă repede, oamenii-s oripilați.

Hoit, solistul trupei ”Grimegod”, cea care avea să cânte după ”Abator”, este rugat, peste ani, să lămurească ce s-a petrecut acolo. ”Toata faza s-a întâmplat cam asa: stăteam relaxat pe scaun, ca băieții din <<Abator>> imi erau prieteni si voiam neaparat sa-i vad. Ok, au aparut, vocalul lor - Mâță a pus două sfesnice in stanga si in dreapta lui, nu mai tin minte daca aprinse sau nu si ceva sac de nylon pe jos, a tinut un discurs care m-a impresionat si pe la finalul concertului a scos din culise o pisica, care era moarta deja, a gesticulat cu ea pe scena, si chiar la sfarsit a muscat din limba animalului si a scuipat bucatica aia inspre un prieten de-al lui. Gata!”, declara el pentru Romanian Death Metal...Bodnarenko își încheie astfel materialul: ”De parcă nu ar fi fost suficient <<spectacolul>>, vocalistul trupei a băut, în văzul tuturor, din sângele patrupedului sacrificat. Apogeul situaţiei este atins atunci când, spre delirul a aproximativ cinci fani <<Abator>> prezenţi în sală, muşcă limba pisicii. Trebuie să menţionez că am fost la trei metri de scenă şi se exclude posibilitatea vreunui truc. Totul a fost pe viu“.

Conform lucrării ”Istoria Rockului românesc”, partea a doua, ”Rock în timpuri noi”, scrisă de Nelu Stratone, jumătate dintre spectatori a plecat imediat după ce a văzut grozvia, dar peste 500 au decis să rămână în sală!

În urma acestui spectacol, primarul Aradului, Cristian Moisescu, a elaborat Dispoziţia nr. 589 prin care se interzicea organizarea spectacolelor sau altor manifestări publice care atentează la bunele moravuri şi la ordinea publică şi care au ritualuri satanice. Încălcarea dispoziţiei se sancţiona cu amendă de 50 000 - 200 000 lei sau cu închisoare de la 1 - 6 luni...

Surse: ”Istoria Rockului românesc”, ””Vox, Pop&Rock”, ”Romanian Death Metal”

Spune-mi cum te numeşti ca să îţi zic cine eşti! Ce spune despre tine NUMELE TĂU... Viral! Cea mai tristă nuntă din istorie! Mirii și nuntașii, mai îndurerați ca la înmormântare! Motivul e uluitor!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x