Antena Căutare

AFP: ”Romania devine noua lume a vinului in batrana Europa”

Pe povarnisurile domoale ale regiunii Dealu Mare, viticultorii se straduiesc sa transforme Romania in noua lume a vinului in Europa, se arata intr-un reportaj AFP despre producatorii de vinuri romanesti.

"Conditiile pentru producerea vinului sunt de prima calitate”, spune Walter Friedl, coproprietarul austriac al podgoriei Lacerta. "Suntem situati pe paralela 45, avand conditii similare ca in regiunile Bordeaux sau Toscana”. Friedl si partenerul sau roman, Mihai Banita, detin o podgorie de 82 de hectare in sudul regiunii Dealu Mare.

Podgoria lor dispune de aparatura de ultima generatie pentru fabricarea vinului, precum si facilitati pentru primirea turistilor. 40% din investitia de opt milioane de euro provine din fonduri europene. De altfel, oenologi de talie mondiala, precum Michel Rolland, spun ca tarile de langa Marea Neagra, precum Romania, Bulgaria, Moldova sau Armenia vor deveni, in scurt timp, principalii actori pe piata vinurilor de calitate.

"Am gasit aici o lume noua in interiorul Europei. Romania, Bulgaria sunt pentru noi noile Australia sau Chile”, spune Friedl. "Intr-un fel, poti spune ca Romania este lumea noua a vechii lumi a vinului”, spune si oenologul roman Bogdan Costachescu.

"Nu producem doar Merlot de cea mai buna calitate, dar avem si soiurile locale precum Feteasca Neagra, un vin rosu, sec, cu aroma de pruna. Avem si Feteasca Alba sau Tamaioasa”, spune si Mihai Banita.

Citeste continuarea articolului in Jurnalul!

Avertizare inedita pentru soferii din SUA: "Atentie! In fata sunt zombie!”... In Indonezia, partidele de fotbal sunt INCENDIARE! Tinerii joaca, in picioarele goale, cu o minge in flacari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x