Antena Căutare

GALERIE FOTO. ”Aici odihnește Clementine Delait, femeia cu barbă!” Era foarte șarmantă, în rochiile ei de doamnă. Apoi devenea bărbat! A refuzat 3.000.000 de franci de la circ!

Clementine Delait a fost, probabil, una dintre cele mai cunoscute...femei cu barbă din istorie. A început să lase pilozitatea să crească în urma unui pariu pus într-un iarmaroc, iar popularitatea ei a ajuns din Franța până-n Persia. A ținut o cafenea, un bar, a fost căsătorită, a luptat pe frontul Primului Război Mondial, a înfiat un copil și a refuzta oferte imense, pentru a se arăta la iarmarocuri. A murit în urma unie crize cardiace, la 74 de ani, în Franța interbelică

Clementine Delait a fost, probabil, una dintre cele mai cunoscute...femei cu barbă din istorie. A început să lase pilozitatea să crească în urma unui pariu pus într-un iarmaroc, iar popularitatea ei a ajuns din Franța până-n Persia. A ținut o cafenea, un bar, a fost căsătorită, a luptat pe frontul Primului Război Mondial, a înfiat un copil și a refuzat oferte imense, pentru a se arăta la bâlciuri. A murit în urma unei crize cardiace, la 74 de ani, în Franța interbelică

Clementine Clattaux a văzut lumina zilei într-o familie de agricultori, în Franța, la Chaumousey, în martie 1865. A depins, de mică, muncile câmpului, apoi, la 14 ani, a constatat că pilozitățile sale cresc mult mai repede decât la celelalte copile, mai ales pe față. S-a căsătorit, pe 25 aprilie 1885, la 20 de primăveri, cu un localnic, un băiat din Chamousey, Joseph Delait, ce ținea o brutărie la Thaon-les-Voges. Clienții au început, imediat, să meargă să vadă ”minunea”, femeia care se bărbierea, așa că mușterii se înmulțeau pe zi ce trece. Dar Joseph e bolnav, o formă gravă de reumatism îl împiedică să continue afacerea. Clementine o preia din mers și, deși nu are experiență, flerul o ajută să se descurce de minune.

GALERIE FOTO. ”Aici odihnește Clementine Delait, femeia cu barbă!” Era foarte șarmantă, în rochiile ei de doamnă. Apoi devenea bărbat! A refuzat 3.000.000 de franci de la circ!

Pentru că treaba merge, decid să deschidă și o cârciumă, acolo, lângă brutărie, în Thaon-les-Vosges. Femeia e peste tot, servește la masă, debarasează, supraveghează. De asemenea, pune la respect clienții turbulenți. Vestea că există o femeie care folosește briciul se răspândește repede, dar ea e rușinoasă, nu știe cum să-și ascundă mai bine ”problema”.

Lucrurile se schimbă în vara lui 1901. Cuplul merge la faimosul bâlci de la Nancy. Aici există o femeie cu barbă, pe care toată lumea o admiră. O zărește pe Clementine, îi vede pilozitatea acesteia. Se suie pe scenă, spune că în public e cineva la fel de cunoscut ca ea. Atunci, unul dintre clienți anunță că este de acord să pună un pariu, de 500 de franci (echivalentul a 5.000 de euro în zilele noastre) și să vadă care barbă crește mai mare. Este momentul în care Clementine înțelege că poate face bani din asta. Acceptă rămășagul și câștigă pariul. Din acest moment, celebritatea sa va urca pe o pantă ascendentă.

GALERIE FOTO. ”Aici odihnește Clementine Delait, femeia cu barbă!” Era foarte șarmantă, în rochiile ei de doamnă. Apoi devenea bărbat! A refuzat 3.000.000 de franci de la circ!

Clementine, în spatele barului, în timp ce servește clienții

Poartă o barbă curată, împărțită în două. ”Este șarmantă, în rochiile ei de damă. Apoi se schimbă în pantaloni bărbătești și se pune pe fumat”, scriu cronicile vremii. Cârciumea ei devine ”Cafeneaua Femeii cu Barbă”. Logic, clientele crește. Acceptă să fie fotografiată, scoate cărți poștale pe care dă autografe, contra cost. Obține, oficial, autorizația de a se putea travesti, obligatorie pentru femeile care se costumau în bărbat.

GALERIE FOTO. ”Aici odihnește Clementine Delait, femeia cu barbă!” Era foarte șarmantă, în rochiile ei de doamnă. Apoi devenea bărbat! A refuzat 3.000.000 de franci de la circ!

Cărțile poștale cu ”Cafeneaua femeii cu barbă”

Vine Primul Război Mondial. Pleacă pe front, se înrolează în Crucea Roșie. Devine mascota tuturor soldaților francezi aflați în tranșee. La finalul urgiei, adoptă un băiețel, pe Fernande, un orfan de război de numai cinci ani. Joseph nu se mai poate mișca, trebuie să aibă grijă, singură, de copil, de soț și de afacere. Simte că nu se mai poate descurca cu barul, îl închide și deschide o mercerie. Ca de fiecare dată, clientela e numeroasă, vine să o vadă. Este momentul în care Phineas Taylor Barnum, celebrul director specializat în târguri, bâlciuri și iarmarocuri, viitorul mare director de circ, aude de ea. Îi oferă o sumă imensă la acea vreme, 3.000.000 de franci, pentru a o arăta publicului larg. Clementine refuză. Începe, totuși, turnee prin Europa, e invitată la Londra, în 1920, la Vittel vine Șahul Persiei, care vrea s-o cunoască. Înțelege că faima sa e uriașă, că trebuie să profite și, la 64 de ani, deschide, din nou, un bar în Thaon-les-Voges. Adaugă, aici, și un spectacol de cabaret, unde deține rolul principal. Joacă însoțită de un papagal. Oamenii vin din tocmai din Irlanda pentru a o vedea.

Decedează la Epinal, pe 19 aprilie 1939, la 74 de ani, în urma unei crize cardiace. Lasă cu limbă de moarte ca pe mormânt să-i fie scris:

”Aici odihnește Clementine Delait, Femeia cu Barbă”

Atenție MARE, părinți! Un nou joc de tip BALENA ALBASTRĂ face RAVAGII printre copii. Tinerii sunt împinși la SINUCIDERE!... Așa ceva NU ai mai văzut! Furnicile au format un „pod” pentru a ataca un cuib de viespi. VIDEO VIRAL...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x