Georg Friedrich Handel, unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii, a închiriat o casă pe Brook Street, la numărul 25, în Londra, în 1712. Jimi Hendrix, unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii, a închiriat casa de alături, pe Brook Street, la numărul 23, în 1968, fără a ști de ilustrul său...vecin. Doi dintre uriașii portativului au respirat acolo, despărțiți de un perete comun, la distanță de 245 de ani!
Cum stai, așa, cu fața, în clădirea din stânga, cea albă, a trăit Jimi Hendrix. Una dintre cele mai mari figuri din istoria rockului, un chitarist cu o tehnică uluitoare. În cea din dreapta a respirat Georg Friedrich Handel, un titan la muzicii, reprezentant de seamă al stilului baroc din perioada târzie. Două genii despărțite doar de un perete, în imensitatea Londrei, la distanță de două secole și jumătate.
Handel s-a născut în Germania, la 17 ani era deja organist, apoi violonist în faimoasa Operă din Hamburg. La 25 de ani pleacă în Anglia, unde decide să se stabilească la curtea Regelui George I. În 1712 închiriază casa de la numărul 23 de pe Brook Street, Londra, acolo unde va locui aproape 47 de ani și unde avea să decedeze, în 1759, într-un pat de la primul etaj. Plătește 60 de lire sterline și este primul chiriaș al imobilului ridicat chiar în acea vreme.
Jimi Hendrix s-a apucat de muzică la 12 ani, în Seattle, SUA. Cânta pentru a primi Coca Cola și hamburgeri, meniul său preferat. După ce l-a ascultat pe marele Bob Dylan, a decis că e cazul să urce și el pe scenă. Și-a tras o prietenă englezoaică, Kathy Etchingham, cu care s-a stabilit la Londra, în 1968. A ajuns pe Brook Street, la numărul 25. A plătit 30 de lire sterline pe săptămână pentru un etaj. A declarat, atunci: ”Asta e cu adevărat prima mea casă!” N-a aflat, de la început, cine i-a fost vecin. Când a auzit povestea locului, Jimi i-a cumpărat oratoriul ”Messiah”, apoi ”The Water Music”. Se zice că le asculta ore în șir. Și se mai zice că unele dintre lucrările lui Jimi ar fi influențate de opera...vecinului.
Handel a plecat în 1759. Împreună cu Bach, reprezintă vârful muzicii baroce. Compozitori uriași, precum Haydn, Beethoven ori Bartoldy au recunoscut că Handel le-a fost, de multe ori, sursă de inspirație. Hendrix a stat puțin pe la Londra. Doi ani. S-a stins în toamna lui 1970, după o noapte de pomină. În urma sa au rămas tone de materiale și multe capodopere.
În 2001, ansamblul a devenit ”The Handel House Museum”, Mayfair, Londra. Două plăcuțe comemorative amintesc că într-o casă a locuit Georg, în cealaltă, Jimi. Perete în perete!