Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

VIDEO/ Cea mai micuță casă din lume are doar 10 microni. Pe lângă ea un fir de păr pare a fi un copac imens

Recordul de „casa cu cele mai mici dimensiuni” din lume a fost bătut de către cercetătorii unei universități din Canada. Micro-casă are doar 10 microni, adica 0.001000000 centimetri.

Cea mai mică casă din lume are doar 10 microni

Designul este asemănător unei căsuțe din turtă dulce specifică Crăciunului, aceasta a fost confecționată din silicon și construită cu ajutorului unui microscop cu fascicul focalizat de ioni, dar și cu o rază ionică care acționează asemenea unei mașini de sablare.

Centrul canadian de microscopie electronică a publicat câteva fotografii în care se pot observa perfect toate detaliile case, inclusiv cărămizile extrem de mici care au alcătuit coșul, ramele ferestrelor sau covorul de la intrare.

Cu o lungime de 10 microni (un micron sau un micrometru este a mia parte dintr-un milimetru) şi o lăţime de şase microni, căsuţa este realizată în cadrul proiectului canadian.

Căsuţa a fost instalată pe capul unui om de zăpadă, iar ansamblul a fost fotografiat alături de un fir de păr uman care, văzut prin microscop, seamănă cu un enorm trunchi de copac.

"Deşi căsuţa este decorată într-un stil festiv, intenţia acestui proiect este de a demonstra capacităţile centrului de cercetare şi de a stimula curiozitatea ştiinţifică a marelui public.”

Recomandari