Marele Zid din Republica Populară Chineză este, potrivit www.guinnessworldrecords.com, cel mai lung zid din lume. Oameni din întreaga lume își arată curiozitatea privind lungimea reală a Marelui Zid Chinezesc, notează Agerpres.
Un răspuns la această întrebare a fost greu de găsit, deoarece, de-a lungul timpului, mai multe dinastii au participat la construcția acestui zid impresionant, multe dintre secțiunile acestuia fiind, în prezent, ascunse în munți, în deșert sau acoperite de verdeață, se menționează pe http://www.chinahighlights.com/.
Lungimea totală a construcțiilor ridicate, în timpul mai multor dinastii, ce au format Marele Zid, este de 21 196,18 km potrivit anunțului făcut de Administrația de Stat a Relicvelor Culturale din China în 2012. Lungimea Marelui Zid construit în timpul dinastiei Ming (1368-1644) măsoară 8 851,8 km, și pornește din Hushan, Liaoning și se termină la Jiayuguan Pass, Gansu.
Rămășițele zidului sunt distribuite în 15 provincii și regiuni, precum Beijing, Tianjin, Hebei, Shanxi, Mongolia Interioară, Liaoning, Jilin, Heilongjiang, Shandong, Henan, Shaanxi, Gansu și Qinghai. Există 43 721 de relicve, în care intră zidurile propriu-zise, șanțuri, turnuri și cetăți.
Marele Zid a fost înscris în lista Patrimoniului Mondial al UNESCO în 1987.
Zidul a fost construit într-o perioadă foarte lungă. În epoca Statelor Combatante (între secolele VII și IV î.Hr.), pe teritoriul actual al acestei țări se găseau numeroase principate care luptau unul împotriva altuia. Pentru a apăra granițele de invaziile triburilor migratoare dinspre stepele nordice, statele Yan, Zhao și Qin au construit la granițele lor nordice ziduri de apărare.
Înălțimea sa variază între 4,5 până la 12 m, iar grosimea, între zece metri la bază și până la patru metri pe coamă. Se estimează că zidul avea peste 25.000 de turnuri de strategie integrate și încă 15.000 de turnuri de observare și semnalizare.
Astăzi, secțiunile Mutianyu, restaurată complet, Jinshanling, cel mai popular traseu de drumeții și care a păstrat cele mai multe detalii din arhitectura originală și Jiankou, care apare în majoritatea cărților poștale, sunt cele importante zone turistice ale Marelui Zid Chinezesc.