- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
1. Aurora boreala
Aurora polara este un fenomen optic ce consta intr-o stralucire intense, observata pe cerul nocturn in regiunile din proximitatea zonelor polare. Cand apare in emisfera nordica, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreala, termen folosit initial de Galileo Galilei, cu referire la zeita romana a zorilor, Aurora, si la titanul care reprezenta vanturile, Boreas.
Fenomenul nu este exclusiv terestru, fiind observat si pe alte planete din sistemul solar, precum Jupiter, Saturn, Marte si Venus. Totodata, fenomenul este de origine naturala, desi poate fi reprodus artificial prin explozii nucleare sau in laborator.
2. Penitentes
Acesti spini de gheata uimitori, similari cu niste calugari imbracati in alb, se gasesc pe ghetarii montani si variaza dramatic in dimensiuni: de la cativa centimetri pana la 5 m inaltime.
3. Furtuni supercelulare
Acestea se formeaza atunci cand curentii aerului creeaza miscari ascendente in interiorul unui nor. Supercelulele sunt furtuni extraordinar de puternice. Ele sunt de obicei fenomene izolate, ce pot dura ore intregi, si uneori se pot divide in doua, o furtuna ducandu-se spre stanga si cealalta spre dreapta. Furtunile supercelulare aduc cu ele cantitati imense de ploaie si vant, si sunt adesea responsabile pentru tornade. Supercelulele sunt aducatoare de grindina de dimensiuni uriase si sunt frecvente in SUA.
4. Cercurile de gheata
Acestea sunt fenomene rare, intalnite de obicei in tari cu vreme foarte rece. Oamenii de stiinta accepta teoria potrivit careia cercurile de gheata se formeaza cand apa ingheata mai intai in centru, nu la mal cum se intampla de obicei. Cercurile de gheata se formeaza in dreptul vartejurilor din raurile care curg incet, au uneori diametre impresionante si se pot gasi si grupate.
5. Tao Hum
Asa-numitul "zumzet din Tao" (taos hum) este un sunet care se aude, de obicei, in zone cu foarte multa liniste, unde unii oameni au o senzatie de huruit usor sau sunete de motor diesel la distanta. Fenomenul a primit numele de "zumzetul Taos", dupa regiunea din Mexic in care s-a auzit pentru prima data la inceputul anilor '90. Oamenii de stiinta nu au gasit nici semnale sonore, nici electromagnetice, care sa explice fenomenul.
6. Norii Mammatus
Norii mammatus prevestesc de cele mai multe ori aparitia unei furtuni sau fenomene meteorologice extreme. Sunt compusi in principal din particule de gheata, se extind pe sute de kilometri in orice directie, iar formatiuni individuale pot ramane vizibile static timp de 10-15 minute.
7. Pietrele miscatoare din Valea Mortii
Valea Mortii, sau cea mai arida zona desertica din lume, este locul de „plimbare" al unor roci si blocuri pietroase, cantarind pana la trei sferturi de tona, care se deplaseaza an de an pe solul crapat, pe distante de zeci pana la sute de kilometri. Ani intregi specialistii in seismica si geologie au incercat sa dezlege enigma pietrelor care traverseaza desertul, si pentru a caror miscare nu s-a gasit pana acum o explicatie in sfera normalului.
8. Vartejul de foc
Tornadele de foc sunt fenomene rare in care, in anumite conditii de vant si temperatura, un incendiu devine vertical si formeaza o tornada care se invarteste prin aer. Incendiile de tufisuri formeaza mai des acest fel de tornade. Tornadele de foc pot ajunge la dimensiuni impresionante, insa dureaza doar cateva minute, desi unele sunt mai rezistente daca vantul e puternic.
9. Valuri de gravitatie
Cand vantul bate la suprafata marii, apa este "impinsa" in directia vantului. Asta duce la o crestere a densitatii, iar gravitatia lucreaza pentru a intoarce lucrurile la starea lor initiala, de echilibru. Actiunea gravitatiei genereaza o oscilatie careia ii spunem "gravitationala" pentru ca forta de revenire la starea initiala este gravitatia.
10. Mareele rosii
Mareele rosii arata astfel datorita unor alge marine, care inflorite invadeaza suprafete mari de ocean sau de plaje cu o culoare rosie sangerie. Unele din ele pot fi relativ inofensive, dar altele pot fi prevestitoare de toxine mortale ce pot cauza moartea pestilor, a pasarilor si a mamiferelor marine.
Foto: wikipedia.org