Căutare Live

Ceramica de Horezu a intrat in patrimoniul UNESCO

Horezu, capitala Ceramicii, a devenit o mandrie mondiala. Celebrii olari de aici sunt, in sfarsit, recunoscuti si pe plan international. Simbolurile precum "Cocosul", "Pestele" si "Sarpele" au fost introduse sub umbrela protectoare a UNESCO. Aceasta hotarare ar putea aduce beneficii tarii, dar si a zonei unde lucrul cu lutul e o indeletnicire din care numeroase familii isi castiga traiul.

In atelierul sau, mesterul olar e inconjurat de sute de vase, oale, cani si farfurii. Toate, faurite de mainile lui. Lucreaza de la 12 ani cu lutul, un dar primit mostenire de la bunicii si parintii sai, iar cei patru copii ai sai l-au primit la randul lor.

Domnul Biscu stie si sa decoreze ce modeleaza. Iar toate desenele sunt din vopseluri naturale. Cele mai mari piese sunt agatate de gard. "Cocosul" e un motiv des intalnit, alaturi de "Sarpe" si "Peste". Iar acum, au devenit si motive de mandrie peste tot in lume, inscrise de putina vreme in patrimoniul UNESCO.

Pentru aceasta familie, olaritul este singura sursa de venit. Preturile sunt cuprinse intre 60 si 100 de lei.

La cateva case mai incolo, o alta doamna, Eufrosina Vicsoreanu, si-a transformat locuinta intr-un muzeu. Aici, expune piese din ceramica vechi de peste 100 de anim

Pe peretii fiecarei case din Olari, atat interiori cat si exteriori, sunt prinse sute de strachini de lut. Lucruri ce transforma zona intr-una inconfundabila in toata Romania.

VIDEO! Cum arata autostrazile viitorului: Nu se inzapezesc si produc curent electric ... VIDEO! Zeci de studenti din San Francisco au participat la un maraton nud...
Parteneri
Obiceiuri pe care să le adopți dimineața. Ce recomandă specialiștii
Dacă ți-ai propus să faci o schimbare în viața ta, specialiștii îți vin în ajutor cu o listă de obiceiuri pe care să le adopți dimineața. Aceste gesturi mărunte vor avea un impact semnificativ asupra rutinei tale de zi cu zi.
Catine.ro
Ultimele știri