Antena Căutare

Cercetatorii trag un semnal de alarma. Pamantul ar putea deveni a doua planeta Venus!

Expertii in climatologie sunt ingrijorati: schimbarea accelerata a climei in viitor ar putea transforma Pamantul in cea de-a doua planeta Venus.  Atmosfera de pe Terra se va incinge pana la cateva sute de grade, iar oceanele se vor evapora.

James Hansen, unul dintre cei mai titrati experti in stiinte climatice, a avertizat nu demult in volumul sau "Furtuni ale viitorului" ca in curand omenirea va arde toate rezervele de petrol, gaze si carbune, ceea ce ar putea declansa un proces de incalzire a climei incontrolabil. Desi, initial, colegii profesorului nu au fost de acord cu teoria acestuia, se pare ca previziunile ar fi corecte.

Colin Goldblatt, cercetator la Universitatea Victoria din Canada, este unul dintre sustinatorii lui Hansen. Potrivit acestuia, in modelul anterior de schimbare a climei, pe care l-a dezvoltat impreuna cu un grup de cercetatori, nu se lua in considerare cantitatea de energie emisa de Pamant absorbita de vaporii de apa si dioxidul de carbon.

Astfel, daca energia venita pe Pamant de la Soare este echivalenta cu cea emisa de Terra in spatiu se ajunge la un echilibru termic. In cazul in care energia emisa de planeta noastra va fi mentinuta de dioxidul de carbon si vaporii de apa, Pamantul se va incalzi din ce in ce mai mult, conform Agerpres. Cu alte cuvinte, cu cat omenirea va arde mai mult combustibil, cu atat mai mult dioxid de carbon va fi in atmosfera si cu atat mai mare va fi temperatura planetei noastre.

Toate acestea, in opinia lui Hansen, vor duce inevitabil la aparitia "sindromului Venus": oceanele se vor evapora, atmosfera va fi compusa in principal din bioxid de carbon in amestec cu minerale si acizi agresivi, iar temperaturile vor ajunge la cateva sute de grade.

Pe Venus temperatura este foarte ridicata, gazul carbonic acumulat in atmosfera actionand sub efectul razelor Soarelui ca geamurile unei sere: temperatura la sol ajunge pana 460 de grade Celsius.

Foto: Wikipedia

GALERIE FOTO! Trist, dar adevarat: Parinti care nu isi merita copiii... VIDEO! Slujitorii Domnului binecuvanteaza si in cluburi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x