Antena Căutare

Da, știm că nu crezi. Acum 56 de ani avea loc un MEGATSUNAMI cu valuri de 518 metri!!!

9 iulie 1958 a rămas o dată memorabilă pentru geologii din întreaga lume! Acum fix 56 de ani, în Lituya Bay, Alaska, a avut loc cel mai mare tsunami înregistrat vreodată, cu o înălţime de 518 metri! Greu de crezut, dar au existat supraviețuitori!

9 iulie 1958 a rămas o dată memorabilă pentru geologii din întreaga lume! Acum fix 56 de ani, în Lituya Bay, Alaska, a avut loc cel mai mare tsunami înregistrat vreodată, cu o înălţime de 518 metri! Greu de crezut, dar au existat supraviețuitori!

Valul imens a fost generat de un cutermur, de 7,7 grade pe scara Richter, ce a zguduit pământul pe o arie de 1.609 kilometri.

În acea seară, în golful din Alaska, se aflau ancorate trei vase mici, de pescuit. Intrarea în golf este ea însăşi o zonă periculoasă, fiind recomandat să nu stai prea mult, pentru că perioada în care apa este "stătătoare" nu durează mai mult de 10-20 de minute, conform regulamentelor piloţilor coastei Statelor Unite.

Conform spuselor unui supravieţuitor, Howard Ulrich, ziua respectivă era una frumoasă şi apa - calmă. Acesta, împreună cu fiul său de opt ani, au decis să ancoreze în partea opusă golfului.

Cutremur de două minute!

În jurul coastei, oamenii au observat comportamente ciudate ale păsărilor şi ale animalelor de pe lângă mal. Pescăruşii zburau în toate direcţiile, haotic.

În jurul orei 22
:16 a avut loc cutremurul, la 72 de kilometri de Lytuia. Atunci, pământul s-a deplasat cu 6.40 metri pe orizontală şi un metru pe verticală. Deşi majoritatea seismelor durează câteva secunde, cel de atunci a durat mai mult de doua minute!!!

Cele trei echipaje au fost trezite de un zgomot asurzitor. Ulrich a reuşit să îi pună vesta de salvare fiului său şi imediat a dat drumul cât a putut de mult lanţului de la ancoră, în speranţa că vasul va putea sui pe valul imens care se îndrepta către ei. În clipa în care barca urca perpendicular pe val, Ulrich a declarat că nu se gândea decît cum să-i lase un ultim mesaj soţiei. În acel moment, pescarul a luat staţia de comunicare şi a spus
:S.O.S. Sunt vasul Edrie din golful Lituya. Iadul s-a dezlănţuit aici. Cred că până aici ne-a fost. Adio

Dar norocul a fost de partea lui Ulrich, odată ce barca a ajuns în vârful valului a reuşit să deţină din nou controlul asupra vasului. Câteva secunde mai târziu, nenorocirea a trecut.

Din cele trei vase,după tsunami, numai patru persoane au reuşit să supravieţuiască, printre care şi Ulrich cu băieţelul său.

Alte tsunami-uri notabile au avut loc în Asia (2004) şi în Japonia (2011). Schimbarea climatului și cutremurele sunt cauzele principale ale acetstor valuri devastatoare.

A renunţat la meseria de bucătar din cauza fricii de fasole... Un bar plin de...sirene!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x