Antena Căutare

GALERIE FOTO! Artefacte tracice din AUR, relationate cu Alexandru Macedon, au fost gasite intr-un sit arheologic din Bulgaria

Bijuterii din aur, lucrate cu o maiestrie incredibila, au fost dezgropate in cursul sapaturilor arheologice intr-un mormant tracic din nordul Bulgariei. Acest sit este cel mai mare dintr-un complex de 150 de morminte si ce apartine tribului tracic al getilor.

Piesele antice dateaza de la sfarsitul secolului IV i.e.n. Printre ele, se gasesc brose ornate cu figuri feminine, un inel de aur, o diadema impodobita cu motive florale si animaliere, 100 de nasturi din aur.

"Sunt descoperiri uimitoare, din apogeul culturii tracilor. Din ceea ce am reusit sa ne dam seama, mormantul este legat de primul conducator cunoscut al getilor, Cothelas", spune cercetatoarea Diana Gergova. Cothelas a fost socrul lui Fillip al II-lea, tatal lui Alexandru cel Mare, regele Macedoniei.

Necropola getica in care au fost descoperite piesele se gaseste in apropierea satului Sveshtari, la 400 km nord-est de capitala Bulgariei, Sofia. Unul dintre mormintele de aici, cunoscut sub numele de Mormantul din Sveshtari, este inscris pe lista UNESCO a Patrimoniul Mondial.

Primul ministru bulgar, Boiko Borisov, a aranjat totul ca artefactele sa fie mutate la Muzeul National Arheologic din Sofia, pentru a putea fi admirate de catre publicul larg.

foto: descopera.ro

La multi ani, Nadia Comaneci. "Zeita de la Montreal" implineste 51 de ani... Capodopera "In Premiera". Ultimii haiduci: "Balta" si "Paunita Codrilor"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x