Antena Căutare

Din trecut, spre viitor: Cum vedeau oamenii, in urma cu o suta de ani, tehnologia din anul 2000!

Suntem in anul 1900. Acum se pun bazele tehnologiei moderne, iar oamenii isi permit sa viseze la un viitor maret, unde absolut totul se afla in "puterea aripilor". Ei isi imagineaza ca vor reusi sa contopeasca aerul cu uscatul si cu misterele adancurilor marii. Muncile grele vor fi inlocuite cu masinarii care vor face tot felul de grozavii, casele pe roti se pot muta dupa voia proprietarului, iar un tramvai sub apa nu pare chiar ceva incredibil. Suntem la peste un secol distanta, in anul 2012. Cate dintre aceste tehnologii hiperbolizate au ajuns realitate?

Nu sunt altceva decat imagini cu aspect de carti postale, care parca ilustreaza mintea plina de imaginatie a unui copil burghez. Sunt oameni zburand, masini care trec de pe o cladire pe alta, tramvaie sub apa si oameni mergand pe... caluti de mare. Insa imaginile acestea sunt importante pentru mintea umana si capacitatea ei de a prezice viitorul. Cateva dintre ele provin din Germania, cu scopul de a promova produsele unei fabrici de ciocolata. Cele mai importante au fost, insa, materiale de baza pentru Expozitia Universala de la Paris, din anul 1900, unde erau prezentate cele mai recente inventii, un loc al stiintei, tehnologiei si prezicerii viitorului.

Privindu-le, ajungem la o singura concluzie: oamenii isi puneau baza pe aparatele de zbor. Astfel, viitorul era unul "inaripat", in care oricine beneficia de acest privilegiu: postasii, pompierii, taximetristii, calatorii si chiar civilii. Daca ne gandim bine, ar putea fi posibil si acest lucru in prezent, daca asa numitele "jet-pack-uri" ar putea fi mai usor de manevrat. Insa oamenii secolului XXI au ajuns la concluzia ca tot uscatul este "platforma" de baza. Chiar daca zborul nu a ajuns tehnologia accesibila la nivel individual, cu siguranta ei ar fi fost multumiti de evolutie: avem elicoptere si avioane, am ajuns pe Luna, am inceput sa dezvoltam turismul spatial si, in curand, vom ajunge si pe Marte.

Pe langa tehnologia "inaripata", oamenii anului 1900 isi imaginau si o lume in care cucerim adancurile oceanelor. Astfel, toate activitatile terestre se transpun in aceeasi maniera dinamica si in lumea subacvatica.

Internetul era un vis pentru ei, insa nu imposibil. Ilustratiile ne arata un asa numit "cinema prin corespondenta", in care puteau fi trimise imagini din orice colt al lumii. Poate ca cea mai afectata meserie ar fi fost, conform imaginilor, cea de profesor; el nu ar mai fi avut nici un alt rol, decat acela de a pune carti intr-un aparat, care urma sa fie apoi procesate printr-un mecanism minune de catre elevi.

Aceste imagini pline de imaginatie, colorate si, poate, puerile, reprezinta ecusoanele evolutiei si imaginea clara a trecutului despre viitor. Atunci pareau doar vise, in prezent multe dintre ele sunt, parca, dintotdeauna.

NU RATA GALERIA FOTO DE MAI SUS!

Foto: scoop.it

Aceasta este prima imagine de dupa tragedia de la Hiroshima!... Meniu "special"? Un restaurant din SUA serveste... carne de leu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x