Făcea parte dintr-un plan măreț. Astăzi, "Drumului Regelului" este o ruină, pe care doar cei curajoși se încumetă să meargă

 
+2 click pentru
galerie

Cândva făcea parte dintr-un plan măreţ! Acum însă, e doar un drum aproape impracticabil. Este - pe scurt - povestea "Drumului Regelului" care leagă judeţul Hunedoara de Arad. Drumul, care ar fi trebuit să facă legătura între Castelul Regal de la Săvârșin şi stațiunea balneară Vața de Jos, arată mai rău ca în urmă cu aproape 100 de ani.

Pe aproape 30 de kilometri, drumul străbate o zonă sălbatică, cu versanţi împăduriţi şi multe obiective turistice, chiar şi biserici vechi din lemn. Însă, doar cei care au maşini de teren se pot încumeta să viziteze locul. Mai puţin iarna, când vechiul drum al Regelui Mihai este închis de la mijlocul lunii noiembrie până în martie.

Familia regală obişnuia să folosească acest drum, care leagă localităţile de pe Valea Mureşului cu cele din Ţara Zarandului şi Ţara Moţilor.

Istoricul Daniel Iancu ne-a dat câteva informații despre Drumul Regelui:

„În România există mai multe căi cunoscute sub numele de Drumulul Regelui. Unul dintre acestea face legătura între localitatea balneară Vaţa de Jos din Hunedoara şi localitatea Pietriş din judeţul Arad.

El a fost construit undeva în Perioada Interbelică, la iniţiativa Regelui Mihai, după momentul în care a fost achiziţionat Castelul de la Săvârşin.”

La construirea Drumului Regelui s-a ţinut cont de soluţiile tehnice ale unor ingineri italieni. S-a folosit la pavare piatră rotundă de râu, care se mai vede şi azi din loc în loc.

Ultima speranţă a localnicilor pentru reabilitarea şi modernizarea acestui drum sunt autorităţile din Hunedoara şi Arad. Cei din Hunedoara spun însă că mai au două experienţe similare în care ei au reparat drumuri cu fonduri europene, care însă nu au fost continuate de cei din judeţele învecinate. Totuşi, nu exclud varianta unei colaborări în vederea refacerii drumului.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI