Porţiile de la multe dintre restaurantele din România sunt foarte mari, netindu-se cont de cât ar trebui să mănânce, în mod normal, o persoană. Astfel, specialiştii trag un semnal de alarmă, mai ales ca obezitatea afectează peste 20 la sută dintre românii cu vârsta peste 18 ani
Obezitatea în România este mai frecventă la bărbaţi afectând 23 la sută dintre aceştia, faţă de 20,3 la sută dintre femei, şi la persoanele mai înaintate în vârstă, iar regiunea unde este cel mai des întâlnită e Moldova, cu o pondere de 23,8 la sută, faţă de media naţională de 21,3 la sută.
Motivul pentru creşterea din ultimele decenii ale raţei obezităţii din mai multe ţări europene, printre care România, dar şi Marea Britanie, unde două treimi din locuitori sunt supraponderali, este faptul că porţiile de mâncare pe care le consumăm s-au mărit.
British Heart Foundation a realizat un infografic care ilustrează, prin comparaţii, cât de mari ar trebui să fie porţiile pe care le consumăm, în funcţie de alimente.