Antena Căutare

Henri Coanda, 126 de ani de la nasterea celui mai mare inventator roman

La doar 24 de ani, Henri Coanda a testat primul avion cu reactie din lume. Astazi, 7 iunie, se implinesc 126 de ani de la nasterea marelui savant.

Desi cei mai multi il cunosc doar pentru realizarea motorului cu reactie, Henri Coanda este autorul a 250 de inventii certificate prin 707 brevete internationale in varii domenii precum aeronautica, constructii, transporturi, industrie, medicina, biologie sau protectia mediului. Multe dintre inventiile sale sunt folosite si astazi in diverse industrii si au ajutat la dezvoltarea tehnologiei.

Henri Coanda s-a nascut la 7 iunie 1886 si a fost fiul generalului Constantin Coanda, prim-ministru al Romaniei in 1918, si al Aidei Danet, fiica medicului francez Gustave Danet.

Desi tatal sau a vrut sa-l indrume catre o cariera militara, Henri Coanda a reusit sa paraseasca armata si sa se indrepte catre inginerie. In 1904, este trimis la Universitatea Tehnica din Berlin-Charlottenburg, iar in 1905 construieste un avion-racheta pentru armata romana.

In 1909, se inscrie la Scoala Superioara de Aeronautica si Constructii de la Paris, unde va absolvi ca sef de promotie. Ajutat de inginerul Gustave Eiffel, Coanda efectueaza primele experimente aerodinamice, iar in 1910 construieste primul avion cu reactie din lume, fara elice, pe care l-a numit Coanda-1910. Avionul a fost prezentat la Salonul international Aeronautic de la Paris, din acelasi an.

2012/06/07//596208-coanda.jpeg

La primele teste, pe aeroportul Issy-les-Moulineaux, avionul a scapat de sub control, s-a izibit de un zid si a luat foc. Coanda a fost la un pas de moarte.

Dupa ce a construit un avion de recunoastere, prima sanie-automobil propulsata de un motor cu reactie si primul tren aerodinamic din lume, Henri Coanda si-a castigat faima internationala.

In 1969, revine definitiv in Romania si devine directorul Institutului de Creatie Stiintifica si Tehnica (INCREST), iar in 1970, membru al Academiei Romane.

Henri Coanda moare pe 25 noiembrie 1972, la varsta de 86 de ani, la Bucuresti. Savantul lasa statului roman dreptul de a beneficia de pe urma inventiilor sale.

In 1970, a fost infiintat Muzeul Coanda care, insa, a functionat pentru o perioada de doar 7 ani. Toate obiectele de valoare care i-au apartinut lui Henri Coanda sunt expuse, astazi, la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida si la Muzeul Aviatiei.

FOTO: romania-insider.com

VIDEO! Horoscop 8 iunie: Vezi ce iti rezerva astrele!... Povesti de la aterizarea pe Luna...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x