Antena Căutare

La 19 ani, traieste cosmarul din "Memento": nu stie cand sa manance si unde trebuie sa mearga pentru ca nu are memorie pe termen scurt

Ricky Dean traieste o viata ca in filme, la propriu. Adolescentul de 19 ani stie ce inseamna sa duci un trai ca in "Memento" - sa fii inconjurat de notite si sa ai o alarma pentru ora la care trebuie sa mananci, sa te speli pe dinti sau sa te vezi cu prietenii. Tanarul sufera de autism si nu are memorie de scurta durata.

Ricky Dean ar fi pierdut fara iPhone-ul sau - nu pentru ca nu poate trai fara Facebook si aplicatii de ultima ora, ci pentru ca acolo are notitele si alarmele de care are nevoie pentru a supravietui.

La nastere, Ricky a suferit din cauza lipsei de oxigen, cea care urma sa ii provoace dificultati de socializare si intelegere a lumii, percepute ulterior ca simptome ale autismului. Pana acum trei ani, el se obisnuise sa stea in casa, sub supravegherea parintilor sai, care il ajutau sa manance, ii reaminteau ca trebuie sa isi faca baie sau ca trebuie sa ajunga la cursuri.

Dupa ce si-a luat smartphone, baiatul a inceput sa tina socoteala timpului, cat de cat. Alarmele l-au ajutat sa ajunga la intalniri cu prietenii, dar asta nu inseamna ca poate sa isi faca planuri de viitor: "Cel mai rau lucru este ca pierd intalniri cu prieteni si uit de lucrurile bune care mi s-au intamplat. Nu pot sa sper la nimic, pentru ca nu am conceptul timpului".

"Stiam ca ceva nu e in regula cand avea vreo sapte ani. Am fost usurati cand i s-a pus un diganostic pentru ca stiam ca nu face toate aceste lucruri pentru ca vrea", spune mama lui, Nicki, 46 de ani.

Aceasta combinatie de autism si probleme de memorie nu este o afectiune careia i se poate gasi un leac, ci mai mult o conditie cu care trebuie sa traiasca toata viata. "Am incercat sa-l incurajam sa fie independent dar gatitul si spalatul prezinta un risc. El nu va sti daca aragazul este deschis de cateva minute sau de ore bune; la fel si cu apa de la dus", marturisesc parintii sai.

In ciuda acestui lucru, Ricky a reusit sa isi ia examenele, cu ajutorul unor meditatii particulare, pe durata a cinci ani.


Clientii unui mall din Japonia, surprinsi de un moment artistic spectaculos... Un turist american a distrus o statuie veche de 600 de ani a Fecioarei Maria, din neatentie!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x