Antena Căutare

Cel mai faimos câine nu a fost iubit! Laika a fost trimisă de ruși să moară singură și speriată în spațiu. Care a fost cel mai frumos moment din viața ei - FOTO

Deși este cunoscută în toată lumea, cățelușa Laika, primul animal lansat în spațiu și prima ființă care a decedat în afara Pământului, a avut o viață tristă și o moarte crudă. Singură și speriată, Laika a pierit departe, foarte departe de străzile Moscovei, care pentru ea însemnau „acasă”.

Deși este cunoscută în toată lumea, cățelușa Laika, primul animal lansat în spațiu și prima ființă care a decedat în afara Pământului, a avut o viață tristă și o moarte crudă. Singură și speriată, Laika a pierit departe, foarte departe de străzile Moscovei, care pentru ea însemnau „acasă”.

În această lună, pe 3 noiembrie, s-au împlinit 61 de ani de când Uniunea Sovietică a lansat pentru prima dată un animal pe orbită – pe Laika. Misiunea a fost făcută pentru a fi testată siguranța călătoriei în spațiu pentru oameni.

Însă, pentru Laika, aceasta a fost o misiune fără șanse de supraviețuire, deoarece, oricum, călătoria înapoi nu era posibilă la acea vreme.

Cine era Laika și cum a fost aleasă de ruși

Laika era un câine al străzii, un metis de husky și spitz. Ea a fost luată de pe străzile Moscovei cu doar o săptămână înainte de a fi lansată în spațiu. Motivele pentru care ea a fost aleasă pentru această misiune au fost dimensiunea ei mică și temperamentul ei. Cățelușa era prietenoasă și calmă.

Oamenii de știință sovietici și-au bazat decizia și pe ideea că maidanezii puteau îndura mai bine condițiile severe.

Misiunea a făcut parte dintr-o competiție a rușilor cu americanii. Cu doar o lună înainte de a o lansa pe Laika în spațiu cu Sputnik 2, rușii lansaseră Sputnik – primul satelit din lume.

„Rușii iubesc câinii. Misiunea a fost făcută nu din cruzime, ci în beneficiul umanității”, a declarat la acea vreme un oficial rus, după ce Laika a fost trimisă la moarte sigură în spațiu – veste care a stârnit controverse.

Cel mai faimos câine nu a fost iubit! Laika a fost trimisă de ruși să moară singură și speriată în spațiu. Care a fost cel mai frumos moment din viața ei - FOTO

Cel mai fericit moment din viața cățelușei Laika

Poate singurul moment fericit din viața cățelușei Laika a fost acela în care unul dintre cercetătorii ruși a decis să o ducă acasă la el, înainte de misiune.

„Laika era liniștită și fermecătoare. Am vrut să fac ceva frumos pentru ea. Mai avea atât de puțin timp de trăit…”, a scris doctorul Vladimir Yazdovsky, unul dintre îngrijitorii ei, într-o carte despre medicina spațială sovietică.

Cum au încercat rușii să mușamalizeze moartea groaznică a cățelușei

Inițial, rușii au declarat că Laika, în vârstă de 3 ani, a murit fără durere, după aproximativ o săptămână petrecută pe orbită.

Însă, în 2002, un official al Institutului pentru Probleme Biologice din Moscova a dat publicității adevărata poveste. Laika a murit în doar câteva ore de la lansare, din cauza panicii și supraîncălzirii.

„Temperatura din nava spațială după intrarea în cea de-a patra orbită a ajuns la peste 90 de grade (…) Cu cât trece mai mult timp, cu atât îmi pare și mai rău (de misiune, n.r.)”, a spus doctoral și dresorul de câini Oleg Gazenko, la peste 30 de ani de la tragedie.

Satelitul Sputnik 2 a continuat să orbiteze Pământul timp de cinci luni, după care a ars, în aprilie 1958, când a revenit în atmosferă.

Descoperire uluitoare! Misterul construcției piramidelor a fost elucidat? Ce metodă genială aveau egiptenii... Descoperire revoluționară! Oamenii de știință au depistat o navă extraterestră: "A fost trimisă pe Pământ de alte c...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x