Antena Căutare

Noi Manuscrise de la Marea Moartă au fost descoperite în ”Peștera Groazei”. Ce s-a găsit lângă fragmentele antice din Biblie

Cercetătorii au descoperit noi Manuscrise de la Marea Moartă, vechi de mii de ani. Alături de fragmente din Bible, a fost găsit și un schelet.

Manuscrisele de la Marea Moartă, fragmente antice de texte biblice vechi de aproape 2.000 de ani, pe malul de vest.

Autoritatea Israeliană a Antichităților a anunțat că un proiect arheologic de 4 ani a dus la descoperirea unor porțiuni a Cărții celor 12 Profeți Minori, inclusiv cărțile lui Zaharia și a lui Naum. E primul astfel de text descoperit în ultimii 60 de ani, scrie NBC.

Alături de Manuscrisele de la Marea Moartă, arheologii au găsit și alte dovezi arheologice, vechi de mii de ani.

Ce au descoperit cercetătorii alături de Manuscrisele de la Marea Moartă

Alături de fragmentele antice, cercetătorii au găsit și un schelet de 6.000 a unui copil parțial mumificat și un coș vechi de 10.500 de ani, ce autoritățile din Israel susțin că e cel mai vechi din lume.

Citește și: Unul dintre cele mai scumpe manuscrise din lume a fost vândut la licitaţie în Paris cu aproape 4,3 milioane de euro

În urma analizei, se pare că scheletul a aparținut unui copil cu vârstă cuprinsă între 6 și 12 ani.

Printre textele recuperate, ce sunt scrise toate în limba greacă, se numără Naum 1.5-6, în care scrie, potrivit NBC: ”Munții tremură din cauza Lui, Și dealuri se topesc. Pământul se ridică înaintea Lui, Lumea și tot ce sălășluiește pe ea. Cine ar putea face față mâniei Lui? Cine ar putea rezista furiei Lui? Furia Lui iese ca focul și pietrele se sparg din cauza Lui.”

Autoritățile susțin că aceste cuvinte diferă puțin de alte versiuni ale Bibliei, ce oferă o privire la modul în care s-au schimbat textele religioase de-a lungul timpului.

Prima serie de Manuscrise de la Marea Moartă au fost descoperite de un cioban beduin în aceeași arie în anul 1947 și e considerată una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din secolul 20.

”E foarte interesant să vedem aceste descoperiri și să le expunem publicului, ce oferă informații despre istoria noastră,” a declarat Avi Cohen, CEO-ul Ministerului din Ierusalim. ”Aceste descoperiri nu sunt importante doar pentru moștenirea noastră culturală, ci și pentru toată lumea.”

Printre celelalte obiecte găsite la același sit se numără monede cu simboluri locale, o harpă, capete de săgeți, material, sandale și piepteni pentru păduchi. Se crede că toate aceste obiecte provin din era Revoltei Bar Kokhba.

Fragmentele și obiectele au fost descoperite în ceea ce Autoritatea Antichităților numește ”Peștera Groazei”, în deșert, ce a fost descoperită inițial în anul 2017. Condițiile meteorologice din acea zonă a permis fragmentelor să fie conservate într-o condiție neașteptat de bună.

Citește și: Licitație rară! Două manuscrise ale lui Mozart, scoase la vânzare la Paris

Pentru a descoperi fragmentele de Manuscrise de la Marea Moartă, cercetătorii au fost nevoiți să coboare prin rapel pe o față de stâncă abruptă pentru a ajunge la gura peșterii, ce se află la 80 de m distanță de vârful stâncii și e înconjurată de prăpăstii. Proiectul autorităților a fost lansat pentru a preveni furtul artefactelor, un pericol din ce în ce mai des întâlnit atunci când vine vorba de obiecte atât de importante precum fragmentele din Biblie.

Martin Bryan a slăbit 70 de kilograme în 10 luni, renunțând la mâncarea preferată, pe care o consuma zilnic! Cum arată a... Cum arată femeia cu cel mai lung gât din lume! Lyudmila Titchenkova întoarce imediat privirile trecătorilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x