E sezonul dovlecilor. Galbeni, portocalii, dulci, parfumaţi şi mai ales sănătoşi. Gospodinele au scos deja reţelele din sertar şi s-au apucat să facă gem, compot sau plăcintă
Sarmalele pregătite după reţete tradiţionale sunt cununate cu bucăţi mari de slănină, cârnaţi, costiţă afumată, ardei şi roşii. Totul este apoi binecuvantat cu pătrunjel din belşug şi stropit cu un pahar de vin alb. Dovleacul ticsit cu sarmale ajunge apoi în cuptor, unde-i lăsat să se odihnească la foc mic.
Iar rezultatul este demn de orice laudă. Sarmalele, scăldate în aroma dulce a dovleacului, sunt servite musai cu un păhărel de horincă. Şi tot din dovleac gospodinele cu experienţă prepară şi dulceaţă sau plăcintă.
Iar minunatul aliment este recomandat în mai toate dietele. Este slab în calorii, dar extrem de bogat în antioxidanţi. Unii dovleci cântaresc şi 30 de kilograme.