Antena Căutare

O preţioasă lucrare de artă de secol XV restaurată cu "faţă de oaie umanoidă" provoacă amuzament şi controverse

Lucrarea "Ghent Altarpiece", realizată de fraţii Jan şi Hubert Van Eyck în secolul XV, a beneficiat de o transformare majoră, potrivit independent.co.uk.

Povestea "Altarului din Gent" - o lucrare cunoscută şi sub numele de "The Adoration of the Mystic Lamb", sau în olandeză "Lam Gods" - este la fel de bogată şi interesantă precum cele ale picturilor târzii medievale.

De când a fost realizată de fraţii Hubert şi Jan Van Eyck acum aproape 600 de ani, a fost spartă, reasamblată, falsificată, cenzurată, vândută de clerici corupţi, furată de Napoleon, înapoiată, furată în mod repetat în timpul celui de-al doilea Război Mondial - când a fost dorită de Hitler - dar, în mod miraculos, mare parte a rămas la Catedrala St. Bravo din Gent, Belgia.

Restaurarea a început în octombrie 2012, a costat 2,4 milioane de dolari (1,84 milioane de lire sterline), fiind aproape completă, şi a dus la descoperirea unor părţi, inclusiv faţa mielului, părţi care au fost repictate excesiv la 100 de ani de la dezvăluirea sa în 1432.

Restaurarea a dezvăluit şi revitalizat faţa mielului aşa cum a fost pictată prima dată, iar rezultatul este neaşteptat.

Faţa noului miel este acum comparată cu mult-criticatul film "Cats", statuia fotbalistului Cristiano Ronaldo retrasă de pe aeroportul Madeira şi chiar cu "Mama lui Whistler", reimaginată de Mr. Bean.

A fost chiar asemuită cu fresca lui Iisus Christos din satul Borja, Spania, "mutilată" în urma unei încercări ratate de restaurare a unui amator în 2012.

Jurnaliştii de la Artnet News au sugerat că restaurarea mielului "a oferit dezvăluiri şocante", cum ar fi "faţa umanoidă" a animalului.

Royal Institute for Cultural Heritage din Belgia, care s-a ocupat de restaurare, sărbătoreşte munca echipei.

Institutul a spus că suprapunerea neoriginală a fost "făcută la mijlocul secolului al XVI-lea pentru a adapta pictura la moda vremii şi pentru a ascunde unele daune.

"Pictura originală a lui Van Eycks s-a dovedit extrem de bine conservată, cu doar 5% pierderi de vopsea". se arată în declaraţie. "Lucrarea sa a fost descoperită în întregime şi vechile defecte au fost completate prin retuşuri meticuloase".

"Nu există cuvinte pentru a exprima rezultatul. Eliberat de straturile groase de lac galben şi de suprapunerile mai grosiere, putem descoperi "virtuozitatea sublimă din abundenţă" a lui Van Eycks.

Sursa : news.ro

Vi le mai amintiți? 25 de reguli ale elevului comunist. Ce le cerea Ceaușescu în anii 60' școlarilor: "să fie cinst... Și-a găsit tatăl pe Facebook, după 56 de ani! „Mi-a trimis un mesaj că îi place fotografia mea”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x