Doi bărbați din Statele Unite ale Americii au fost în spatele practicii de utilizare a amprentelor pentru identificarea infractorilor. Arătau aproape la fel, aveau nume aproape identice și au fost închiși în același penitenciar, în urmă cu peste un secol.
Primul bărbat din imagine a purtat numele Will West, iar cel de-al doilea se numea William West. Amândoi au fost închiși, în urmă cu peste 100 de ani, în Penitenciarul Leavenworth din Kansas.
Astfel, în anul 1903, când Will West a ajuns în penitenciar, grefierul de evidență a crezut că și-a pierdut mințile. Era convins că l-a mai înregistrat pe acest deținut, cu doar doi ani în urmă.
Grefierul, M.W. McClaughry, l-a întrebat pe Will West dacă a mai fost deținut în acel penitenciar înainte. Răspunsul a fost negativ.
Prin urmare, M.W. McClaughry a început să îl măsoare pe deținut după sistemul Bertillon. Nu a reușit să ajungă la o altă concluzie decât aceea că era vorba despre același individ deținut în urmă cu doi ani.
Apoi, a căutat în dosare și a găsit un William West, identic cu Will West, în fiecare aspect. Problema era doar că Will West insista că nu a purtat niciodată un nume ceva mai lung.
„Aceea este fotografia mea, dar nu știu de unde o aveți, deoarece eu nu am mai fost aici niciodată”, i-a spus el grefierului.
Spre surprinderea grefierului, deținutul avea absolută dreptate! William West era o cu totul altă persoană și ajunsese în aceeași închisoare, cu doi ani în urmă, pentru crimă.
Acest caz a subliniat minusurile metodei Bertillon și nu a durat mult până când autoritățile americane au început să folosească amprentele.
Folosirea amprentelor a fost inițiată de sergentul John K. Ferrier de la Scotland Yard. El l-a cunposcut pe grefierul McClaughry la un eveniment, în 1904. L-a instruit pe grefier, care a adoptat sistemul în penitenciarul Leavenworth . La scurt timp, folosirea acestui sistem s-a răspândit peste tot.