Live acumSerial: Adela (r)
Prime Time 20:00Film: Maleficent

Observator Special: Mit spulberat: Cei mai temuti banditi din Vestul Salbatic nu au omorat sute de oameni. Nici macar... zece!

John Wayne si Clint Eastwood! Ce au in comun cei doi, in afara faptului ca ambii sunt actori? Amandoi au deveni celebri datorita filmelor western. Ei era singurii capabili sa scoata pistolul cu o viteza care l-ar face invidios si pe Superman. Ei erau singurii capabili sa restabileasca ordinea intr-un orasel din Vestul Salbatic, a carui liniste era amenintata de banditi. Ei erau singurii capabili sa scape domnisoarele de nemernicii plini de bani care insistau sa le ia de nevaste. In mare, daca analizam cap-coada un film western, ajungem la concluzia sa - la fiecare 5 minute - un om era impuscat. Dar chiar asa stateau lucrurile? Istoria ne spune ca nu.

Un cowboy cu privire darza merge singur prin centrul orasului. Stie precis ca exista minimum doi indivizi care vor sa-l impuste. Insa in Vestul Salbatic, era lipsit de onoare sa ataci pe la spate. Asa ca inamicii ii ies in cale. Stiu ca nu au cum sa rateze. Plus ca sunt doi, deci succesul e garantat. Dar nu stiu cu cine au de-a face. Pistolarul nostru - eroul pozitiv, e mai rapid. Isi scoate arma fulgerator si ii doboara. Orasul e in extaz, seriful e emotionat, cea mai frumoasa fata se indragosteste de el, desi e constienta ca viata alaturi de acest cowboy nu va fi lipsita de pericole.

Tema "impuscatilor de banda" in Vestul Salbatic a generat sute, daca nu chiar mii de filme, plus un numar asemanator de carti. Multi s-au apucat sa scrie biografiile celor mai sangerosi banditi, dar si ale celor mai eficienti serifi. Totusi, oamenii chiar mureau pe capete in oraselele din vestul Americii? Cati erau impuscati pe vremea aceea? O suta pe an, mai mult de o suta pe an?!

Nici gand! Acestea sunt doar povesti de adormit… cinefilii. In realitate, media de decese intr-un orasel western era de 5 pe an. Si nu, nu toti mureau impuscati. Poate trecea anul fara ca vreun cowboy sa scoata pistolul. Daca nu va vine sa credeti, sa luam, spre exemplu, asa-zisul "masacru din Tombstone", din anul 1881. Stiti cati oameni au fost impuscati mortal atunci? Trei. Doar trei. A fost nevoie de niste oameni cu o imaginatie excesiva, pentru ca Tombstone-ul sa devina "raiul pistolarilor". De fapt, acest lucru asigura si in ziua de azi popularitatea oraselului. Turistii dau bani grei ca sa vada pe viu duelul dintre doi cowboy.

Sa luam un alt exemplu de mare bandit. Billy The Kid. Ce stim despre el? Ca, in momentul in care punea mana pe pistol, nimeni nu mai scapa. In realitate, Billy The Kid a cumulat - de-a lungul carierei lui banditesti - doar 4 victime. Si atunci de unde au aparut mai multe? Lui Billy ii placea sa se laude si nimeni nu s-a obosit sa-l contrazica.

Deci, cel mai probabil, conflictele din oraselele Vestului Salbatic se declansau la saloon, dupa prea multe pahare cu whisky. Si nu, cowboyii nu scoteau armele, ci se luptau barbateste, cu pumnii.

sursa foto: becowboy.com

Recomandari