Live acumFilm: Cum să fii amantu' la femei
Prime Time 20:00Chefi la cuţite

Papesa Ioana, prima femeie Papă: și-au dat seama că-i femeie când au apucat-o durerile facerii

Papesa Ioana, prima femeie Papă: și-au dat seama că e femeie când au apucat-o durerile facerii, chiar în timpul unei procesiuni. Au legat-o de coada calului, au târât-o și au ucis-o cu pietre. Pe ea și pe nou-născut. Vaticanul o contestă, însă povestea, relatată de nenumărate ori la sfârșitul secolului al XII-lea străbate Europa și face istorie

Au legat-o de coada calului, au târât-o și au ucis-o cu pietre. Pe ea și pe nou-născut. Vaticanul o contestă, însă povestea relatată de nenumărate ori la sfârșitul secolului al XII-lea străbate Europa și face istorie. Papesa Ioana, prima femeie Papă: și-au dat seama că e femeie când au apucat-o durerile facerii, chiar în timpul procesiunii

Papa Ioan al VIII-lea sau Ioan Anglicus (Ioan Englezul), așa cum își mai spunea, era de fapt Papesa Ioana. Se întâmpla în epoca medievală, o perioadă în care în fruntea Bisericii creștine de la Roma, papii erau departe de a se numi ”sfinți”. Poporul, de asemenea, era naiv și ușor de manipulat. În anul 855, scaunul papal a fost ocupat de Papa Ioan al VIII-lea. Oamenii își pun toată speranța în noul lor papă, pe care l-au îndrăgit în cei doi ani de pontificat.

Doar că... stupoare: în timpul procesiunii conduse și în pline ovații publice, Sfântul Părinte încearcă să încalece pe cal. Nu reușește și se prăbușește la pământ. Se preschimbă la față, îl trec sudorile. Naște! Durerile facerii sunt greu de suportat, iar mulțimea asistă îngrozită cum de sub hainele papale ale lui Papa Ioan al VIII-lea iese mica făptură.

Sfântul Papa Ioan al VIII-lea era de fapt...Papesa Ioana! Scenele care au urmat sunt de o cruzime rară. Mulțimea furioasă pe Papă, au legat-o pe femeie de coada calului, au târât-o și au ucis-o cu pietre. Nici pentru nou-născut nu a avut milă, împărtășind soarta mamei sale.

O femeie pe scaunul Sfântului Petru: ziua se închina, iar noaptea o dedica amorului

Dar să revenim la povestea pe larg: Cum a ajuns o femeie pe scaunul Sfântului Petru? Povestea, contestată vehement de Vatican, dar care a circulat în literatură mai bine de o mie de ani, rămâne și astăzi cel mai mare mister al Vaticanului.

Ioana era o tânără extrem de talentată și deșteaptă, reușind să-și ascundă perfect identitatea sub hainele clericale. În anul 818, în orașul Mainz de pe malurile Rinului, în familia unor misionari se naște ea. Crește, iar frumusețea și inteligența-i sunt remarcabile. La 12 ani se se îndrăgostește de un călugăr.

Sub numele de Ioan Anglicus sau Ioan, aceasta părăsește casa părintească și se îmbracă în haine bărbătești pentru a fi alături de iubitul ei, la mănăstire. Își petrecea zilele rugându-se sau citind în bibliotecă, iar nopțile îi erau închinate dragostei. Nu a durat mult până ceilalți și au dat seama, iar cuplul e nevoit să fugă pentru a scăpa de pedeapsa Bisericii. Tinerii călătoresc prin Europa, apoi către Țara Sfântă. Când au ajuns la Atena, bărbatul nu a mai fost de găsit, iar Ioana a pornit singură spre Roma.

Ținutele bărbătești îi sunt acum și mai mare scut. Nu renunță la noua identitate de Ioan Anglicus și lucrează ca dascăl sau ca notar în oraș. Cardinalii i-au remarcat repede inteligența și cunoștințele teologice, iar slujitorii Papei îi îndrăgeau calitățile alese.

Se întâmplă că Papa Leon al IV-lea de la acea vreme moare, iar în anul 855 niciun candidat nu părea mai potrivit decât... tânărul Ioan Anglicus. Este unanim ales ca succesor pe scaunul Sfântului Petru, sub numele de Ioan al VIII-lea.

Valetul o lasă gravidă și îi strică planurile

Dragostea o încearcă din nou și se îndrăgostește de cea mai apropiată persoană, față de care refuză să mai păstreze teribilul secret, și anume, acela că sub straiele papale se află un trup de femeie tânjind după atingere. Așadar i se destăinuie valetului ei, cel care avea să-i strice în final planurile. În urma acestei relații pasionale, petrecute între pereții reci ai cetății, Ioana, acum Papa Ioan al VIII-lea, rămâne însărcinată.

De aici și până la ceea ce a urmat nu a mai fost mult timp. Faptele se petrec cu repeziciune, inclusiv momentul uciderii ei și al pruncului născut. Este repede ales un alt papă, și anume, Benedict al III-lea. Pentru a șterge orice urmă a instalării papesei Ioana pe scaunul Papal, istoricii Bisericii au notat ca dată a instalării lui Papa Benedict al III-lea să fie chiar în anul 855, anul în care fusese aleasă, de fapt, Ioana. Iar când, după 15 ani, pe scaun vine un alt Ioan, i se atribuie lui numele de Ioan al VIII-lea și nu de al IX-lea.

Papesa Ioana: legendă sau adevăr?

Povestea Papesei Ioana este contestată însă de sceptici. Totuși, cei care cred în ea argumentează prin faptul că, fapta s-ar fi petrecut prin secolul al X-lea, perioadă în care Sfântul Scaun a fost ocupat de nu mai puțin de 23 de papi, unii domnind chiar și pentru câteva luni. În plus, bilanțul pontificatelor lor înseamnă o listă interminabilă de orori: fie au fost uciși, înlăturați de putere, lăsați să moară de foame sau cărora li s-au scos ochii.

Alte argumente care se aduc în sprijinul poveștii Papesei Ioana reprezintă și lucrarea Cele şapte daruri ale Sfântului Spirit, scrisă de călugărul dominican Stephan din senioria Bourbon, în secolul al XIII-lea și în care acesta oferă date despre acest eveniment. Apoi, aceeași poveste a mai fost indusă și de călugărul dominican Martin din Troppau, în lucrarea Cronica papilor şi a împăraţilor.

Un alt argument care se aduce este și statuia unei femei cu copil, de pe aleea dintre Colosseum şi biserica Sf. Clement, acolo unde a avut loc graznica procesiune din 857, iar timp de 200 de ani, printre busturile papale din catedrala Siena s-ar fi aflat și unul ce purta numele „Papa Ioan al VIII-lea, Femeie din Anglia“, bust pe care Papa Clement al VIII-lea ar fi poruncit să i se schimbe denumirea cu cea de „Papa Zacharias“.

Iar cel mai bizar argument al poveștii este scaunul de marmură găurit, găsit în basilica Sf. Ioan din Lateran, unde, de la sfârșitul secolului al XI-lea și până în secolul al XVI-lea fiecare potențial Papă era obligat să se așeze pentru a i se verifica sexul.

Cu toate acestea, scepticii contestă povestea spunând că aceasta a fost născocită din simple lecturi medievale, iar Vaticanul spune că nu a existat niciodat un papă feminin. În plus, în notele privind numărarea papilor, de pe lista papilor Bisericii Romano-Catolice se menționează:

În legendă, o femeie engleză a domnit ca Papa Ioana în urma morții Papei Leon al IV-lea, din 855 până în 858. Însă, aceasta este imposibil: Leon al IV-lea a fost succedat imediat de către Benedict al III-lea și a fost provocat de către un antipapă în acel timp.

Citește și:

Au judecat un papă mort de un an! Au condamnat cadavrul, l-au aruncat în apă. L-au scos, l-au rejudecat, l-au decapitat!

surse: conoceitalia.com, historia.ro

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro