Antena Căutare

Patru fraude arheologice ridicole

Descoperirile arheologice ii fascineaza atat pe istorici, cat si pe oamenii obisnuiti atrasi de artefacte. Uneori, artefactele care se descopera nu au atat de multa valoare istorica si sunt chiar niste falsuri.

1.Gigantul din Cardiff. In 1869, doi barbati care sapau un put la o ferma din New York au descoperit trupul unui barbat de 3,3 metri realizat din piatra. Proprietarul fermei a inceput sa spuna ca statuia este, de fapt, trupul unui barbat gigantic fosilizat, care era prieten sau ruda cu Goliat. In realitate, proprietarul fermei ingropase singur statuia si o lasase in pamant timp de un an pentru a putea cere bani celor care ar fi vrut sa o vada dupa ce a inventat povestea despre barbatul fosilizat.

2.Runele din Kensington. In 1898, in statul american Minnesota a fost descoperita o piatra pe care era gravat un text in limba vichingilor. Pe piatra scria ca emigranti suedezi au locuit in America inainte ca aceasta sa fie descoperita de Columb. O piatra similara a fost descoperita si in 2001, insa aceasta nu este autentica. Un grup de studenti care voiau sa se distreze au gravat piatra si au reusit sa ii pacaleasca pe expertii unui muzeu de istorie care au expus presupusul artefact.

3.Coroana din Saitaphernes. Muzeul Luvru a luat decizia de a expune o tiara pe care au refuzat-o multe institutii de acelasi gen din lume. Au crezut spusele celui care a vandut-o si nu s-au gandit ca este posibil sa nu dateze din secolul trei si sa nu fi apartinut unei colonii grecesti din Rusia. Dupa ce a fost facuta publica, expertii in arheologie i-au contestat autenticitatea si au demonstrat ca nu era atat de veche precum se credea. Se putea observa ca a fost lucrata folosind materiale moderne si ca nu era deloc deteriorata de trecerea timpului.

4.Mumia printesei persane. In Pakistan a aparut o mumie a unei printese care avea o coroana de aur si o placa metalica pe piept pe care scria ca ea este fata marelui rege Xerxes. Muzee din intreaga lume se luptau sa obtina dreptul de a expune mumia despre care se spunea ca este veche de 2.600 de ani. Entuziasmul lor a fost curmat in momentul in care s-a descoperit ca mumia era falsa, femeia fiind moarta de doar doi ani. De asemenea, procesul de mumificare nu a fost realizat ca la carte, iar sicriul in care a fost pus trupul era unul modern.

Foto: andrejkoymasky.com/archaeology.com/michaelsheiser.com/

VIDEO! Nu o sa iti vina sa crezi cum face o femeie yoga pentru bebelusi!... Top 5 animale ciudate din intreaga lume...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x