Live acumiUmor
Prime Time 20:00iUmor

Un detaliu INEDIT de la una dintre cele mai mari tragedii ale Antichității, descoperit de arheologi. Cum a murit un bărbat din Pompeii după ce aproape că se salvase de lavă. FOTO

O echipă de arheologi a descoperit scheletul unui bărbat din Pompeii care aproape se salvase după erupția vulcanului Vezuviu din anul 79 după Hristos, dar a fost decapitat de un bolovan uriaș în timp ce alerga.

O echipă de arheologi a descoperit scheletul unui bărbat din Pompeii care aproape se salvase după erupția vulcanului Vezuviu din anul 79 după Hristos, dar a fost decapitat de un bolovan uriaș în timp ce alerga.

Vulcanul Vezuviu a erupt în anul 79 după Hristos, omorând mulți locuitori din Pompeii. Acest schelet nou descoperit de arheologi pare să fie al unui om care a supraviețuit exploziei inițiale și care încerca să fugă din orașul ce a fost distrus și acoperit de un strat gros de cenușă și piroclastite.

Bărbatul era rănit la un picior, ceea ce l-ar fi încetinit. Acesta a fost strivit de un bolovan uriaș care fusese propulsat în direcția lui.

Arheologii din Pompeii susțin că scheletul prezintă semnele unei infecții la un os din piciorul bărbatului. Acest lucru l-ar fi împiedicat pe locuitorul din Pompeii să se deplaseze normal.

Însă, cei mai mulți locuitori din Pompeii nu au fost omorâți de lavă. În schimb, orașul a fost afectat de un flux piroclastic - un amestec de gaze, cenușă și roci vulcanice de înaltă temperatură formate în timpul erupției vulcanului. Acesta a omorât localnicii oriunde se aflau, îngropându-i în cenușă.

Potrivit BBC.com, arheologii consideră că acest flux piroclastic a fost cauza morții bărbatului pe al cărui schelet l-au descoperit recent. Bărbatul, alergând, s-ar fi întors pentru a vedea ce se află în urma lui.

Acest bărbat, care ar fi avut peste 30 de ani, a fost găsit la primul nivel al unei clădiri, deasupra unui strat de pietre de dimensiuni mici ce au fost aduse de flux. Însă, în fluxul piroclastic a fost prins și un bolovan uriaș – despre care experții cred că a făcut parte din cadrul unei uși. Acesta a lovit victima, strivindu-i partea de sus a corpului, în apropiere de gât, și, probabil, decapitând-o. Craniul victimei lipsește.

Arheologul Massimo Osanna a spus că descoperirea acestui schelet este „excepțională”.

Acest tip de descoperiri le permit arheologilor să studieze locuitorii orașului Pompeii și să afle cum au încercat aceștia să scape de erupția vulcanului Vezuviu.

Noua descoperire face parte din excavările recente în Pompeii, realizată folosind tehnologie modernă.