Poveste incredibilă! A evadat din infern şi a marşăluit 6.500 km pentru libertate

 
+3 click pentru
galerie

In 1956 lumea occidentala a fost bulversata de publicarea cartii “The Long Walk”, care reprezenta relatarea socanta a unui ofiter polonez, Slawomir Rawicz. Acesta a dezvaluit astfel drama prin care a trecut in timpul celui de-al doilea razboi mondial, fuga dintr-un lagar sovietic din Siberia si marsul de 6.500 de km spre libertate pana in India, atunci colonie britanica.

Slawomir Rawicz s-a nascut in 1915 intr-o familie de proprietari de pamant. In 1939, cand Polonia a fost atacata mai intai de Germania, pe 1 septembrie, si apoi de URSS, pe 17 septembrie, s-a inrolat ca locotenent in armata poloneza. Dupa ce tara sa a fost ocupata si stearsa de pe harta, Rawicz a fost arestat de NKVD si trimis in interiorul URSS. Au urmat luni de ancheta dura la faimoasa inchisoare moscovita Liubianka si un proces spectacol tipic stalinist prin care a fost condamnat la 25 de ani munca silnica sub acuzatia de spionaj.

Pedeapsa trebuia ispasita intr-un lagar al GULAG-ului sovietic situat in Siberia de gheata, aproape de Cercul Polar. In acest lagar, ce avea numarul 303, a ajuns dupa un drum lung si chinuitor de o luna, alaturi de alti condamnati de mai multe nationalitati. In tot acest timp gandul evadarii nu l-a slabit nici o clipa pe Slawomir Rawicz. A studiat cu atentie lagarul si zona inconjuratoare si a cautat oameni care sa-i impartaseasca ideile. A reusit sa gaseasca sase oameni, trei polonezi, un lituanian, un leton si un american, “Mister Smith”, si impreuna au reusit sa fuga din lagar in timpul unui viscol siberian cumplit.

Fugarii au luat decizia sa mearga spre sud. Era cea mai sigura cale catre libertatea mult dorita. A urmat un drum lung de 6.500 de kilometri, care a durat 11 luni, prin Siberia, Mongolia, China si India, plin de pericole si privatiuni. Grupul s-a marit la opt cu o adolescenta poloneza, care a fost gasita in apropiere de Irkutk, dar tanara nu a rezistat pana la capat. Moartea si-a luat si ea tributul, trei dintre fugari trecand in lumea de dincolo. La destinatie, in martie 1942, au ajuns Rawicz, un alt polonez, letonul si americanul Smith. Au fost internati intr-un spital din Calcutta pentru ca starea lor fizica era deplorabila. Toate acestea apar in cartea “The Long Walk”.

Dupa ce s-au pus pe picioare, cei patru si-au vazut de viata lor. Rawicz s-a alaturat armatei poloneze si a luptat pana la sfarsitul razboiului inclusiv ca pilot de vanatoare. Nu a dorit sa se intoarca in Polonia comunista si s-a stabilit in Anglia, unde a si murit in 2004. Nu a tinut legatura cu ceilalti. Cartea pe care a publicat-o, “The Long Walk”, s-a bucurat de un succes enorm, fiind tiparita in zeci de tari, printre care si Romania.

Povestea lui Rawicz, contestata

Ca in multe cazuri povestea fantastica a lui Slawomir Rawicz si-a gasit contestatari. Un veteran polonez al razboiului, Witold Gliński, a pretins ca el este cel care a evdata si a facut drumul de 6.500 km. Totusi, nu a reusit sa aduca dovezi in sprijinul afirmatiilor sale. De asemenea, un alt polonez, Lech Jelewski, a spus ca este supravietuitorul evadarii din Gulag 303 si ca Rawicz i-a furat idea de a publica o carte pe aceasta tema. Pretentiile sale au fost insa repede demontate pentru ca la data la care s-au produs evenimentele nu avea decat 15 ani.

In sprijinul lui Rawicz au venit declaratiile maiorului Rupert Mayne, ofiter de contrainformatii britanic, care a relatat ca a interogat la Calcutta, in 1942, trei oameni emaciati de foame, care au marturisit ca au scapat dintr-un lagar de munca sovietic, din Siberia. Totusi, maiorul nu mai tinea minte numele celor trei.

Cartea lui Rawicz a devenit subiect de film

In 2010 pe marile ecrane a fost lansat filmul “The Way Back”, inspirat de cartea lui Slawomir Rawicz. In rolurile principale s-au gasit Colin Farell, Ed Harris si Jim Sturgess, iar in distributie si-au facut loc si actorii romani, Dragos Bucur si Alexandru Potocean, care au interpretat pe doi dintre fugari. Desi a avut o tema foarte atragatoare pelicula nu s-a bucurat de mare succes, la un buget de 30 de milioane de dolari incasarile abia au depasit 20 de milioane.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
50 DE ANI DE LA PRIMA ASELENIZARE

vezi mai multe