- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
de Elisabeta Popa
“Astazi se implinesc 424 de ani de cand am indrumat, intaia oara, pasii trecatorilor pe spinarea mea. La inceput, numele mi-a fost “Ulita mare” si eram centrul comercial al orasului intemeiat de batranul cioban Bucur. Am fost asa de importanta incat, daca aveai de gand sa iti cumperi doua spatii aici, te costa 155 de taleri. Asta era un ban de argint ce avea gravat pe o parte un leu, simbolul Olandei. Negustorii din Tarile Romane au adoptat moneda si au denumit-o taler-leu. De aici provine numele banilor nostri de astazi”.
Mai apoi, Serban Voda, membru al marii familii a Cantacuzinilor, domnitorul Tarii Romanesti in secolul XVII, a ridicat un han; apoi, pe acest loc, a fost construita Banca Nationala cu a sa sala de consili pictata de marele Nicolae Grigorescu. A fost numita Ulita Lipscanilor in 1750 pentru ca aici au aparut negustorii din Leipzig (Lipsca), care au incantat bucurestenii cu cele mai alese marfuri din Germania de azi. In timpul revolutiei de la 1848, ministrul de finante, Gheorghe Magheru, a citit proclamatia de la 11 iunie chiar in fata librariei Danielopol de pe Lipscani. A avut parte de o descriere interesanta din partea capitanul Stefan Dietrich “cea mai frumoasa si cea mai vesela strada din Bucuresti”. Atunci, capitala era ocupata de trupe austriece. Mihai Eminescu o batea in lung si lat prin 1876, fiind redactor la „Timpul”. Redactia functiona in Palatul “Dacia”, care exista si astazi, vizavi de magazinul Victoria.
Masonii i-au dat putere
Importanta strazii a crescut atunci cand, in 1880, a fost infiintata Marea Loja Nationala a Romaniei, Prima Federatie de Loji Masonice de la noi. La inceputul secolului XIX a gazduit cele mai importante banci si intitutii romanesti: “Cercul Medical”, “Institutul Economic Romanesc”, “Pathe Palace”, “Banca de comert si industrie”. Tot atunci au functionat cinematograful Roxy, Libraria Nationala, Matasaria Pariziana si Cafeneaua Elite. In 1952, a avut loc deschiderea Teatrului Consiliului general al Muncii la care au participat prim ministrul vremii, Petru Groza, si Sorin Toma, redactor-sef al ziarului Scanteia.
Azi, Lipscaniul e centrum mundi pentru iesit in oras. Chiar daca, in curand, restaurantele de aici vor fi obligate sa traga oblonul la ora patru. Dimineata...