- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pe 20 octombrie 2023, Google a decis să dedice un Doodle special unui preparat inclus în Patrimoniul Cultural al Indoneziei: Papeda. Descoperă în rândurile de mai jos ce reprezintă acest tip de mâncare, dar și cum se prepară!
Ce este Papeda, mâncarea tradițională din făină de sago, celebrată de Google printr-un Doodle special pe data de 20 octombrie 2023
Papeda este un aliment de bază în Indonezia de Est, iar, treptat, a reușit să devină cunoscut și în alte părți ale lumii. În anul 2015, în această zi, Papeda a fost inclusă în Patrimoniul Cultural Indonezian.
Papeda sau Bugur Sagu este un terci preparat din făină de sago. Sago este un amidon extras din miezul diferitelor tulpini ale palmierilor tropicali din Indonezia. Milioane de astfel de palmieri acoperă insulele Indoneziei, iar, în fiecare an, localnicii strâng recolta pentru export sau pentru consum propriu. Un arbore de sago poate produce de la 150 și până la 300 de kilograme de amidon de sago.
Acest amidon oferă o gamă variată de nutrienți, inclusiv proteine, carbohidrați, calciu și fier. Însă, mai mult decât atât, sago hrănește de secole comunitățile din Indonezia. În plus, sago mai este folosit și în diferite ritualuri ori ceremonii indoneziene.
Deci, cum se prepară Papeda? După ce se îndepărtează substanța asemănătoare făinii de pe copac, se amestecă cu apă clocotită până când capătă o textură groasă. Apoi, se presară niște turmeric, busuioc și praf de lămâie, pentru un plus de aromă și se consumă alături de peștele preferat!
Leguma care i-a adus unui român o mică avere. Se cultivă la Buzău, iar pentru un kilogram, bărbatul cere 35 de lei... S-a prefăcut că e manechin ca să fure bijuterii. Ce s-a văzut pe camere la ora închiderii magazinului i-a uluit pe poliț...