Antena Căutare

Un secret de familie uluitor, descoperit după 40 de ani! Gestul incredibil făcut un tată înainte de a muri! „Am fost șocați”

O familie din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a dezvăluit o poveste inedită. A descoperit un secret uluitor abia la 40 de ani de la o tragedie imensă.

Mai exact, Halsey Roscorla, un pilot din Royal Air Force, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a murit în 1966, la vârsta de 47 de ani, fără să dezvăluie acest secret în familia lui.

La aproape 40 de ani de la moartea lui, în 2005, familia eroului a aflat că, în anul 1945, el a salvat 732 de copii orfani din lagăre naziste din Praga. A dus orfanii în Regatul Unit.

Soția lui, Joan, și cei doi copii ail or, Anne și Charles, habar n-au avut de acest lucru.

„Într-un album foto de familie există câteva imagini cu avioane aliniate. În acestea pare că mai mulți copii refugiați intrp în aceste aeronave. În 2005 am văzut imagini video la televizor cu copii refugiați luați de la eroportul din Praga, pentru a fi aduși în Anglia. Am fost șocați, uimiți să vedem acele scene video”, a povestit Charles.

Familia eroului a contactat experți de la Muzeul Imperial de Război din Anglia, care au confirmat că Halsey a fost unul dintre piloții care au dus copii orfani către o nouă viață, departe de naziști.

În grupul de copii orfani, ce a inclus 80 de fete, s-a aflat și autoarea Arek Hersh, care a scris mai târziu despre această experiență în „A Detail of History” (Un detaliu din istorie).

„Îmi amintesc bine călătoria. Eram vreo 30 de copii așezați pe podeaua avionului, iar poliții au venit și ne-au dat ceva pâine și ciocolată. Au fost foarte amabili cu noi. Nu voi uita niciodată ce au făcut pentru noi. Nu am fi fost astăzi aici dacă nu ne-ar fi ajutat ei. Ne-au dus într-un loc sigur. Mi-ar plăcea să întâlnesc familia pilotului care m-a salvat, ca să îi mulțumesc personal”, a spus Arek Hersh.

În prezent, soția pilotului, Joan, suferă de demență și este îngrijită la un azil din Anglia. Astăzi, doar câteva fotografii și câteva melodii o mai pot ajuta să își aducă aminte de viața pe care a trăit-o alături de familia ei.

Documentare radio „Crescuţi pentru a fi liberi. Poveşti din Centrul şi Estul Europei”, la 30 de ani de la căderea Zidulu... Lecţie uluitoare de supravieţuire pe mare! O femeie a rezistat două zile într-o barcă pneumatică, după ce a mâncat drops...
Ora de vară 2023. Ce decizie a luat Comisia Europeană
Trecerea la ora de vară 2023 se face pe data de 26 martie. Totuși, foarte multe țări din...
Horoscopul zilei de 22 martie 2023. Racii se vor face remarcați. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 22 martie 2023 spune că Racii dau dovadă de putere și perseverență...
Parteneri
Dovlecei umpluți cu legume și cușcuș. Rețetă delicioasă de post
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x