Există voci care susţin că ciocolată albă nu este, de fapt, ciocolată, deoarece ea ar trebui să conţină bucăţi de ciocolată produse din lichior fabricat din boabe de cacao. Specialiştii în domeniul alimentar le dau dreptate, spunând că ciocolată albă este realizată din unt de cacao, zahăr, vanilie, produse lactate şi lecitină
Dar ce este ciocolata albă? De fapt, nu este chiar ciocolată, deoarece nu conține particule de cacao. Aceasta este doar unt de cacao amestecat cu zahăr, de multe ori cu puţină vanilie adăugată pentru aromatizare. Din moment ce nu are nicio urmă de cacao, compușii aromatici caracteristici găsiţi în ciocolată, cum ar fi acidul fenil acetic, alcoolul furfurilic, dimetilul sulfurat, 2-metoxi-4-metilfenol și 1-metilnaftalina, precum și alte 300 de componente sunt în mare parte absente.
De asemenea, absente sunt anandamidele, N-oleoylethanolaminele și N-linoleoylethanolaminele, compușii care se presupune că sunt responsabili pentru plăcerea pe care o dă ciocolata. De ce? Pentru că ei stimulează aparent aceiaşi receptori din creier ca tetrahidrocanabinolul, ingredientul activ din marijuana. Deci, nu e de mirare că dependenţii de ciocolată nu sunt satisfăcuți de ciocolata albă.
Dar, înainte de a ne îngrijora prea mult de similaritatea cu efectul canabisului, apreciaţi următorul lucru: o persoană de 60 kg ar trebui să mănânce 11 kg de ciocolată pentru a obţine un astfel de efect!