20 mai 1990: Primele alegeri libere: Câmpeanu, Iliescu, Rațiu! 26 de ani mai târziu, Radu Câmpeanu și consoarta contracandidatului său mor în aceeași zi

 
+2 click pentru
galerie

Seniorul liberal Radu Câmpeanu s-a stins din viață la 94 de ani. În aceeași zi, Elisabeth Rațiu, soția unuia dintre contracandidații săi din 90, la primele alegeri libere, după căderea regimului comunist în România, moare și ea. 

Radu Câmpeanu provenea dintr-o familie de liberali, a fost lider al Tineretului Liberal, iar la 25 de ani a fost condamnat de regimul comunist la închisoare, de unde a ieşit nouă ani mai târziu. În 1973 a reuşit să plece în Franţa, revenind în ţară în 1990, după Revoluţie, pentru a reînfiinţa Partidul Naţional Liberal. El este cel care a candidat la Preşedinţie împotriva lui Ion Iliescu la primele alegeri libere. Ulterior, a lansat ideea unei candidaturi a Regelui Mihai.

Câmpeanu s-a întors în România pe 5 ianuarie 1990, moment în care a reînfiinţat Partidul Naţional Liberal. Din martie 1990 a devenit preşedintele PNL, iar la primele alegeri libere din 20 mai 1990 a candidat la Preşedinţia României, alături de Ion Iliescu şi Ion Raţiu. Câmpeanu a obţinut 10% din voturile valabil exprimate şi a fost ales senator de Bucureşti şi vicepreşedinte al Senatului.

Pe 19 octombrie 2016, moare și soția lui Ion Rațiu, Elisabeth Rațiu, la 95 de ani.

Elisabeth Pilkington Rațiu, soția cunoscutului om politic Ion Rațiu, a murit la Londra, la vârsta de 95 de ani, a anunțat miercuri un comunicat al "Centrului Rațiu pentru Democrație".

Născută în 1921, Elisabeth Pilkington Rațiu este originară din comitatul Lancashire, Marea Britanie, din apropierea micului oraș industrial St. Helens, zonă pe care familia sa transformat-o într-un oraș al sticlăriei. L-a întâlnit pe Ion Rațiu la Cambridge și s-au căsătorit în 1945. 

"În 1974, când Ion Rațiu a început să militeze în întreaga lume pentru românii liberi, Elisabeth s-a alăturat acestei cauze, renunțând la pasiunile și afacerile pe care le dezvoltase cu răbdare până atunci. După căderea lui Nicolae Ceaușescu, Elisabeth Rațiu a ales fără ezitare să-l însoțească pe Ion înapoi în România, alegând un viitor nesigur. A participat alături de acesta la campania prezidențială din 1990, îndurând în mod curajos tentativele de intimidare ale reprezentanților Frontului Salvării Naționale, care urmăreau zdrobirea opoziției, în favoarea lui Ion Iliescu", arată comunicatul Centrului Rațiu pentru Democrație, din orașul natal al lui Ioan Rațiu, Turda.

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe