Antena Căutare

Ambasadorul României la Londra: Fac apel la Guvern şi la Autoritatea Electorală Permanentă să aprobe prelungirea termenului de înregistrare a cetăţenilor români din străinătate pentru vot

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, face apel la Guvern şi la Autoritatea Electorală Permanentă să aprobe prelungirea termenului de înregistrare a cetăţenilor români din străinătate atât pentru votul prin corespondenţă, cât şi pentru solicitarea înfiinţării de secţii de votare.

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, face apel la Guvern şi la Autoritatea Electorală Permanentă să aprobe prelungirea termenului de înregistrare a cetăţenilor români din străinătate atât pentru votul prin corespondenţă, cât şi pentru solicitarea înfiinţării de secţii de votare.

Mihalache aminteşte, într-o declaraţie remisă News.ro, că mâine, 11 septembrie, este prevăzut să se încheie procesul de înscriere a românilor din străinătate.

„Este adevărat că, în aceste 45 de zile de când a fost demarată procedura de înregistrare, numărul românilor din străinătate este surprinzător de redus. Doar aproximativ 55.000 de români s-au înregistrat. Se poate observa însă că, în ultimele zile, s-a intensificat ritmul de înregistrare. Se poate observa o creştere a apetitului românilor din străinătate pentru înregistrarea pentru votul prin corespondenţă şi pentru solicitarea înfiinţării de secţii de votare”, adaugă ambasadorul.

El precizează că, în Marea Britanie, în ultimele zile, ritmul de înregistrare a ajuns la peste 800 de persoane pe zi, iar numărul celor care s-au înregistrat pentru votul prin corespondenţă în ultima săptămână este egal cu numărul celor care s-au înscris în primele 35 de zile de când a fost demarată procedura. Românii din Marea Britanie sunt pe primul loc la înregistrare, atât pentru votul prin corespondenţă (7.600), cât şi pentru solicitarea înfiinţării de secţii de votare (5.400).

Articolul continuă după reclamă

„Diaspora mai are nevoie de timp, şi cred că Guvernul are toate premisele să hotărască prelungirea perioadei de înscriere cu câteva zile şi să dea astfel şansa cât mai multor români din străinătate să se înregistreze, fie pentru votul prin corespondenţă, pe care o considerăm o modalitate civilizată şi confortabilă de exercitare a dreptului de vot în străinătate, fie pentru înfiinţarea de secţii de votare”, încheie Dan Mihalache.

Pentru exercitarea votului prin corespondenţă trebuie parcurşi următorii paşi: 1. ÎNREGISTRAREA - completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate şi copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627 din 26.08.2019, care abrogă Ordinul nr. 500/2016). 2. PRIMIREA DOCUMENTELOR - Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin cores­pondenţă: - două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; - două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; - două autocolante cu menţiunea „VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; - două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; - două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; - instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot; - două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondenţă în ţară îl va aplica pe plicul exterior. 3. VOTAREA - Pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea „VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul preferat; - Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează; - Se completează certificatul de alegător, menţio­nând data şi semnând olograf; - Se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează; ATENŢIE! În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru Preşedintele României, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conţine candidatul pentru care optează, alegătorul se asigură că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin. 4. EXPEDIEREA – Alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conţine votul său: - îl trimite în ţară, depunând plicul la orice oficiu poştal ori în orice cutie poştală a statului-gazdă; - îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa; - îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din ţara-gazdă după caz.

Sursa : news.ro

Fifor: Dacă restructurarea Guvernului nu trece de Parlament, venim cu altă variantă până convingem Parlamentul că ţara t... Dan Barna anunţă că a strâns cele 200.000 de semnături necesare pentru candidatura la Preşedinţie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x