Antena Căutare

Basescu a acceptat un nou tratat interguvernamental cu "cei 17" din zona euro. Ce prevede actul

Traian Basescu a acceptat propunerea franco-germana a unui tratat interguvernamental. Noul acord a fost solutia la care au ajuns sefii de stat si de guvern, dupa ce premierul britanic David Cameron s-a opus modificarii tratatului Uniunii Europene.


"Au hotarat sa adauge resurse la Fondul Monetar International, cu o finantare de 270 de miliarde de dolari (n.r. 200 de miliarde de euro) care va fi confirmata in zece zile ", a declarat seful FMI, Christine Lagarde.

Banii vor fi folositi pentru sustinerea tarilor cu probleme din Uniune.

"Asa cum bine stiti, am fi preferat o reforma a tratatului cu 27 de membri. Acest lucru nu este posibil din cauza pozitiei prietenilor nostri britanici. Prin urmare, va fi un tratat interguvernamental pentru 17 tari (n.r. cele din zona euro), care este deschis tuturor celor care vor sa ni se alature", a spus Nicolas Sarkozy.

Acordul presupune reglementari fiscale pentru echilibrarea bugetelor si coordonarea politicii economice la nivel european.

Marea Britanie si Ungaria nu vor face parte din noul pact, iar sefii de stat si guvern ai Cehiei si Suediei au spus ca isi vor consulta parlamentele inainte de a lua o decizie.

Premierul britanic David Cameron sustine ca refuzul de a modifica tratatul UE a fost o decizie dificila, dar buna.

Chiar daca nu a fost posibila modificarea tratatului UE, liderii FMI si BCE au fost multumiti de rezultatul summitului.

Foto: Intact Images

CV Tudor: "Ma voi duce la Cotroceni sa-l scot in suturi pe Basescu afara"... VIDEO! Udrea: Vom analiza activitatea a 3.000 de angajati de la Cadastru, sa vedem daca freaca menta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x