Antena Căutare

Basescu, replica ministrilor francezi: Romania nu-si alunga niciun cetatean de pe teritoriul ei

Presedintele Traian Basescu le-a spus, miercuri, ministrilor francezi de Interne si Afaceri Europene ca Bucurestiul nu poate accepta formulari de genul "Romania e responsabila de alungarea populatiei de etnie roma". Traian Basescu a subliniat ca "Romania nu-si alunga niciun cetatean de pe teritoriul ei".

Traian Basescu i-a primit, miercuri, la Cotroceni, pe Manuel Valls, ministrul francez de Interne care, marti, a spus ca Franta "nu poate primi toata mizeria din lume si din Europa", in legatura cu dosarul romilor, si pe Bernard Cazeneuve, ministrul delegat francez pentru Afaceri Europene. La inceputul intrevederii, Basescu si-a exprimat speranta ca Romania si Franta vor gasi formulele traditionale de cooperare bilaterala si in cadrul UE, seful statului roman amintind ca relatia bilaterala este acum si sub un parteneriat strategic.

"In problema romilor va asigur ca suntem deschisi la o totala colaborare, inclusiv la retrimiterea de politisti in Franta, insa nu putem accepta formulari de genulul «Romania este reponsabila de alungarea populatiei de etnie roma, care se vede nevoita sa se refugieze in Franta». Vreau sa stiti ca Romania nu isi alunga niciun cetatean de pe teritoriul ei", a declarat Traian Basescu, precizand ca integrarea romilor reprezinta o politica pe care si Romania doreste sa o implementeze.

Manuel Valls si Bernard Cazeneuve, au avut, miercuri, la Bucuresti, intalniri cu presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta, ministrii Muncii si de Interne, Mariana Campeanu si Mircea Dusa. Iar joi dimineata cei doi ministri se vor deplasa la Campia Turzii, unde Franta finanteaza un proiect de cantina scolara destinata copiilor provenind din familii defavorizate, conform unui comunicat al Ambasadei Frantei.

"Franta nu poate primi toata mizeria lumii si a Europei (...) Astazi, nu putem sa ne permitem sa primim toate aceste populatii care sunt condamnatii pamantului, care sunt hartuite in tara lor, care sunt discriminate ", a afirmat, marti, Manuel Valls. Comunitatea de romi in Franta este estimata la aproximativ 15.000 de persoane. Iar Valls a recunoscut ca daca mii de romi au parasit teritoriul francez de la instalarea la putere in mai 2012 a Guvernului socialist sunt "si altii care au sosit", informeaza Mediafax. Franta "are partea sa in materie de azil, in materie de insertie, dar mesajul este clar: fermitatea", a insistat Manuel Valls, potrivit caruia, "fara indoiala, inainte de sfarsitul lunii septembrie, 7.000 de romani sau bulgari vor fi repatriati prin sistemul de ajutor pentru reintoarcere".

In aceasta vara mai multe tabere de romi au fost evacuate de catre politie, suscitand un disconfort in cadrul taberei de stanga si protestul unor asociatii, in timp ce politica de expulzari colective in perioada lui Nicolas Sarzkozy a provocat critici aspre din partea Comisiei Europene.

Victor Ponta: Alegerile parlamentare vor fi organizate pe actuala lege electorala, desi are doua mari defecte ... Crin Antonescu: Basescu este "si mai epava" dupa referendum, iar Ponta trebuie sa aiba "mai multa forta&q...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x