Antena Căutare

Blocaj legislativ in Parlament?

Puterea si Opozitia nu reusesc sa se puna de acord asupra proiectelor legislative pe care ar trebui sa le dezbata in sesiunea extraordinara ceruta de presedintele Traian Basescu. PDL cere, ca si seful statului, Legea ANI si alte doua proiecte care tin de Justitie, PSD vrea si dezbaterea odonantei de marire a TVA, iar PNL pluseaza cu propriile legi economice.

Avand insa in vedere parcursul ultimei sesiuni legislative, e putin probabil ca Opozitia sa-si poata impune cerintele. In Camera Deputatilor, ultima sesiune legislativa a avut un bilant demn de cea mai neagra perioada a regulamentelor parlamentare: Legea Educatiei, Legea Agentiei Nationale de Integritate, Codul de Procedura Civila si cel de Procedura Penala adoptate printr-un vot scos cu forcepsul de PDL, dezbateri tergiversate prin nenumarate pauze de consultari, voturi repetate dupa bunul plac al PDL, sedinte prelungite pana dupa miezul noptii, insulte, microfoane taiate - la propriu si la figurat - si, peste toate, 309 proiecte legislative uitate prin sertarele parlamentare si avand termenul de redactare a rapoartelor intarziat.

In acest timp, deputatii s-au epuizat nu in gasirea unor modalitati de modificare a Regulamentului, care sa fluidizeze procesul legislativ, ci in gasirea sau, dupa caz, blocarea unor modalitati de consolidare a majoritatii parlamentare a PDL.

Modificarea regulamentului Camerei Deputatilor ar putea fi repusa in discutie la inceputul sesiunii parlamentare viitoare, de la 1 septembrie, reprezentantii UNPR dorind sa obtina locuri in conducerea Camerei si sa incline astfel balanta votului in favoarea coalitiei guvernamentale.

Asa-zisii independenti, care au infiintat UNPR (Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei), au depus o propunere de modificare a Regulamentului prin care alcatuirea Biroului Permanent si a comisiilor parlamentare sa respecte "configuratia politica actuala", si nu "configuratia politica initiala, de la constituirea grupurilor parlamentare".

In acest moment, PDL si UDMR au sase reprezentanti in Biroul Permanent, iar PSD si PNL au impreuna sapte reprezentanti. Propunerea este blocata in Comisia de regulament, deputatul Eugen Nicolicea acuzand PNL si PSD ca boicoteaza sedintele. "Odata si odata tot vor fi nevoiti sa vina la sedinta", spera Nicolicea.

Tot articolul, in Jurnalul National

Elena Udrea: La 1 septembrie incep remanierile. Cine nu se supune, pleaca!... Autonomie pe baze etnice – scopul declarat al politicii maghiare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x