Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Adela

Când va intra România în Schengen. Este sigur!

Premierul României, Viorica Dăncilă, a făcut de curând o vizită la Bruxelles. Acolo a fost asigurată de către preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, că până la 1 ianuarie 2019, când va prelua preşedinţia Consiliului Europene, România va fi membru al spaţiului Schengen şi nu se va mai afla sub MCV. 

Premierul României, Viorica Dăncilă, a făcut de curând o vizită la Bruxelles. Acolo a fost asigurată de către preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, că până la 1 ianuarie 2019, când va prelua preşedinţia Consiliului Europene, România va fi membru al spaţiului Schengen şi nu se va mai afla sub MCV.

Viorica Dăncilă a declarat, la Antena 3, că România îndeplineşte criteriile tehnice pentru a fi membru Schengen şi că este o decizie politică. Președintele Comisiei Europene face eforturi în acest sens căci sunt state care se opun aderării.

„Am discutat cu domnul preşedinte Juncker, mi-a dat asigurarea că România nu va intra în preşedinţia Consiliului Uniunii Europene fără să fie în Schengen şi în acelaşi timp cu sancţiunea MCV. România va trebui să aibă preşedinţia Consiliului Uniunii Europene la 1 ian 2019, iar până la sfârşitul anului 2018 trebuie ca cele două lucruri atât de importante pentru România să se întâmple. Domnul preşedinte Juncker m-a sigurat de susţinerea dumnealui şi, bineînţeles, de susţinerea pentru România”, a declarat premierul Viorica Dăncilă în cadrul interviului televizat.

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană (1 ianuarie 2007), România mai avea încă de înregistrat progrese în ceea ce privește reforma sistemului judiciar, corupția şi crima organizată.

În acest scop, a fost instituit „Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV)”, destinat asigurării unui proces de aderare armonios şi protejării politicilor şi instituțiilor europene.

Spațiul Schengen este o zonă de circulație liberă în Europa, conformă cu Acordul de la Schengen. Statele membre ale acestui spațiu au eliminat sau vor elimina controalele pentru persoane la frontierele dintre ele, astfel încât este (sau va fi) posibilă trecerea frontierei între oricare două asemenea state fără prezentare de acte de identitate și fără opriri pentru control.

Foto: Hepta

Recomandari