Antena Căutare

CCR va dezbate în 12 noiembrie conflictul constituţional reclamat de preşedintele CSM în relaţia cu ministrul Justiţiei

Curtea Constituţională a anunţat, joi, că va dezbate în 12 noiembrie conflictul de natură constituţională reclamat de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii în relaţia cu ministrul Justiţiei, Ana Birchall.

CCR a anunţat, joi, că va dezbate în 12 noiembrie cererea preşedintelui CSM de solutionare a conflictului jurdic de natură constituţională n relaţia cu ministrul Justiţiei.

Părţile din dosar au avut termen până la 30 octombrie să-şi prezinte punctele de vedere.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a anunţat, în 8 octombrie, că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict de natură constituţională în legătură cu acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall.

”În calitate de preşedinte al CSM am decis să sesizez Curtea Constituţională faţă de acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall”, a anunţat, Lia Savonea.

Aceasta a făcut referire la două motive, între care ”ingerinţa gravă” a ministrului Justiţiei în activitatea de urmărire penală a procurorilor.

”În principal pentru două motive: primul, o ingerinţă gravă în activitatea procurorilor, mă refer la activitatea de urmărire penală şi al doilea, acţiuni de subminare a autorităţii Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa constituţională de garant al independenţei Justiţiei”, a declarat atunci Lia Savonea.

Ulterior, CSM a publicat textul sesizării.

Documentul are trei puncte principale:

1. Ingerinţa gravă a ministrului justiţiei, Ana Birchall, în activitatea de urmărire penală desfăşurată de procurori

2. Acte de subminare a independenţei justiţiei din România, prin negocierea unei ”foi de parcurs” privind statul de drept cu reprezentantul unui stat străin, conturând percepţia că problemele justiţiei din România nu sunt gestionată de organismele constituţionale abilitate, ci de anumiţi factori externi.

3. Acţiuni repetate de decredibilizare şi blocarea activităţii Consiliului Superior al Magistraturii, autorizate de rang constituţional, cu rol bine configurat în arhitectura statului de drept din România

Documentul este semnat de Lia Savonea, preşedintele CSM.


Sursa : news.ro

Barometru Europa FM - Topul intenţiilor de vot la prezidenţiale Klaus Iohannis - 45,7 %, Mircea Diaconu - 16.7%, Viorica... Barna, despre sondajul Europa FM: Realitatea din stradă nu-l confirmă în niciun fel; vor încerca să demobilizeze compone...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x