Antena Căutare

Eduard Hellvig, Ovidiu Silaghi, Liviu Pop si Sorin Dan Mihalache, acuzati de incompatibilitate si averi nejustificate

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, si secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache, sunt acuzati de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI) de incompatibilitate, conflict de interese sau averi nejustificate.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, s-a aflat in stare de incompatibilitate, avand probleme si cu un contract de munca, se arata intr-un comunicat ANI.

ANI sustine ca ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 7 mai - 31 octombrie, intrucat a exercitat simultan functia de ministru si pe cea de director in cadrul SC Sintezis Birotica SRL.

Eduard Hellvig a transmis ANI ca nu detine functia de director al acelei societati si nici nu a exercitat aceasta functie in niciun moment pe parcursul ultimilor ani. Totusi, in punctul de vedere depus la dosarul de evaluare, Ministerul Muncii a comunicat Agentiei faptul ca incetarea efectiva a contractului individual de munca in cazul ministrului a fost operata la data de 31 octombrie 2012, in urma cu o saptamana.

"Este o actiune strict politica in ceea ce ma priveste", a declarat pentru Antena 3 Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig.

"Este vorba de un abuz politic. Asta este o mizerie si pentru aceasta mizerie trebuie sa raspunda cineva", a adaugat ministrul.

Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, nu poate justifica suma de 45.000 de euro, fiind banuit si de tranzactii financiare suspecte. In cazul acestuia, inspectorii de integritate au constatat ca nu poate justifica suma de 206.798 lei (aproximativ 45.955 euro), reprezentand diferenta intre cheltuielile efectuate si veniturile realizate in perioada 7 mai - 15 octombrie 2012.

Agentia declara ca Ovidiu Silaghi a avut, impreuna cu sotia sa, Ariana Silaghi, venituri salariale in cuantum de 24.872 lei, iar modificarile patrimoniale intervenite in aceeasi perioada au fost in cuantum de 231.670 lei, rezultand o diferenta nejustificata de 206.798 lei.

In acest caz, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curtii de Apel Oradea, in vederea inceperii actiunii de control cu privire la modificarile patrimoniale intervenite si veniturile realizate de catre Ovidiu Silaghi, dar si Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, in vederea efectuarii de cercetari cu privire la tranzactii financiare suspecte efectuate de ministrul Transporturilor si sotia sa.

"Este o inadvertenta, ma surprinde viteza cu care ANI isi doreste sa reactioneze. Mi s-au dat 30 de zile ca sa pun la dispozitia dansilor actele si as mai avea vreo 20 de zile", a declarat Silaghi.

Ministrul Liviu Pop este acuzat de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, iar Sorin Dan Mihalache este incompatibil.

ANI are indicii privind savarsirea de catre Liviu Pop, fost ministru al Educatiei, a infractiunii de conflict de interese, precum si de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Pe 15 mai 2012, Liviu Pop a fost desemnat in functia de ministru interimar al Educatiei, iar in prezent detine functia de ministru delegat pentru Dialog Social in cadrul Ministerului Muncii.

In perioada 1 decembrie 2007 - 17 mai 2012, Liviu Pop a exercitat functia de secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. Liviu Pop ar fi avantajat patrimonial Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, organizatie cu care s-a aflat in raporturi de munca in ultimii cinci ani, incalcand astfel dispozitiile in vigoare referitoare la conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, in materia legislatiei penale.

"Decizia s-a dat chiar astazi in prima zi a campaniei electorale. Tot ce am facut este absolut legal. In momentul de fata se incearca un boicot mediatic asupra cabinetului Ponta", a declarat Liviu Pop pentru Antena 3.

Secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache, a fost gasit incompatibil de catre Agentia Nationala de Integritate, care a constatat faptul ca pe langa functia din cadrul Executivului a fost si administrator la o societate, ceea ce contravine Legii privind demnitatile publice.

"Tratez cu simtul umorului acest comunicat care arata ca ANI nu este o institutie a statului de drept, ci un mijloc de propaganda politica" a declarat Sorin Dan Mihalache pentru Antena 3.

Sursa: Antena3

FOTO: Intact Images

S-a dat startul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare... Seful Politiei Romane: In prima zi a campaniei electorale au fost inregistrate noua sesizari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x