Antena Căutare

Emil Boc vrea sa transforme judetele in voievodate

Boc vrea sa transforme judetele in voievodate. Reorganizarea administrativa a tarii devine prioritatea numarul unu a Guvernului. Premierul Emil Boc a primit sarcina de la seful statului ca, in cel mult o luna, sa aiba finalizat proiectul de lege care va imparti Romania in regiuni.



Forma viitoarelor regiuni va fi decisa intr-o saptamana, in cadrul Coalitiei. In prezent, in interiorul PDL sunt discutate doua variante. Prima formula vizeaza adoptarea modelului polonez de voievodate, structuri gigant care sa inglobeze cate 3-4 milioane de locuitori si a caror autoritate sa fie exercitata direct asupra comunelor, oraselor si municipiilor.

Cea de-a doua varianta presupune pastrarea judetelor actuale in cadrul noilor regiuni conduse de prefecturi, astfel incat deciziile sa fie luate la un nivel mai inalt. Avand un proiect de lege adoptat de Senat, UDMR are deja o viziune asupra reorganizarii administrative. Legea semnata de catre toti parlamentarii Uniunii si care asteapta doar decizia Camerei Deputatilor vizeaza impartirea Romaniei in 16 regiuni.

Judetele Mures, Harghita si Covasna ar urma sa fie reunite sub aceeasi autoritate. Surse din PDL afirma insa ca in cadrul Coalitiei va fi impusa crearea unui numar de minimum 8 si maximum 12 regiuni, iar cele trei judete ar trebui sa vina la pachet cu alte zone invecinate.

Surse din cadrul proictului sustin ca premierul ia in calcul o noua asumare a raspunderii pentru legea regiunilor. Asta pentru ca Emil Boc vrea ca proiectul sa fie adoptat pana la finalul acestei sesiuni parlamentare.




Antena3

Basescu, catre romanii din Londra: "Nu statul este obligat sa ne asigure bunastarea"... Basescu cere Guvernului 8 judete in loc de 41 si ii amenita pe ministrii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x