Antena Căutare

Europarlamentarii investesc banii de la PE, 18.000 €/luna, in case si masini

Cele mai multe tranzactii imobiliare au fost facute de reprezentantii PDL in Parlamentul European. Liberalii isi tin castigurile in depozite bancare.

Fiecare deputat ales in Parlamentul European (PE) primeste, in medie, 18.000 de euro pe luna de la Legislativul euro­pean. Salariul lunar brut este de aproape 8.000 de euro, la care se adauga alte sume precum indem­nizatia pentru administrarea birou­rilor parla­mentare (4.300 de euro pe luna) sau indem­nizatia de calatorie (maxi­mum 4.243 de euro pe an).

Diurna de parti­cipare la lucrarile PE este de 304 euro pe zi. Din declaratiile de avere ale euro­parlamentarilor ro­mani reiese ca, pe luna, castigul rezul­tat doar din diurna este de apro­ximativ 6.000 de euro.

Romania are in prezent in Legis­lativul european 33 de reprezentanti, alesi prin vot national. In ultimul an, cei mai multi au investit banii castigati la PE in principal in case, terenuri si masini.

Cele mai multe tranzactii imobiliare au fost facute de democrat-liberali. De exemplu, Iosif Matula (PDL) si-a cumparat anul trecut o casa de 130 de metri patrati in localitatea Chisineu-Cris si a deschis un nou cont, de 25.000 de euro.

Articolul continuă după reclamă

In schimb, apartamentul de 63 mp detinut in aceeasi localitate l-a donat fiicei sale. Colegul sau de partid Rares Niculescu a achizitionat anul acesta un apartament de 110 metri patrati in Bucuresti. Tot in aceasta perioada el a contractat un imprumut de 210.000 de la Impact Developer&Contractor.

Elena Oana Antonescu (PDL) si-a cumparat un apartament de peste 70 de metri patrati cu loc de parcare si teren intravilan aferent constructiei, dar si un teren intravilan de 45 de metri patrati in Bucuresti. Din declaratia sa de avere, citata de agentiile de presa, reiese ca are un credit de 50.000 de euro.


Monica Macovei (PDL) a cumparat in 2008 o casa de 202 mp, proprietate pe care ulterior a inchiriat-o. Daca in 2009 chiria incasata a fost de 12.600 de lei, in ultimul an fiscal veniturile astfel obti­nute s-au ridicat la peste 30.000 de lei.

Dintre social-democrati Victor Bosti­naru si-a cumparat anul trecut o casa de vacanta in judetul Prahova, cu o suprafata de aproximativ 60 de metri patrati, iar Viorica Dancila a cumparat un apartament de 69 de metri patrati, in Bucuresti. Din declaratia sa reiese ca are imprumuturi la banci de peste 60.000 de euro.

Daciana Sarbu (PSD) mentioneaza in declaratia de avere ca in 2010 a construit o anexa la Cornu la un imobil de 196 de metri patrati pe care il avea din 2001 si a vandut un aparta­ment cu 350.000 de euro catre o per­soa­na fizica. Dintre reprezentantii UDMR Sogor Csaba a cumparat, in 2010, un teren intravilan la Miercurea-Ciuc in suprafata de 2.600 de metri patrati, pe care l-a achitat cu suma de 52.500 de lei.

9,3 mil. euro pentru un teren

George Becali scrie in declaratia de avere ca in 2011 a instrainat un teren pentru care a primit 9.332.400 de euro. La rubrica persoana catre care s-a instrainat bunul, europarlamentarul a scris „Port­land". De asemenea, a impru­mutat unor rude de gradul II 4 milioane de euro.

Adina Valean (PNL) a investit anul trecut in bijuterii de aur si diamante 8.000 de euro. In schimb, Renate Weber (PNL) declara ca anul trecut i-a oferit Vioricai Weber un dar de 44.000 de euro. Colega sa de partid Ramona Manescu a vandut in decembrie 2010 un autoturism marca SAAB cu 10.800 de euro, iar Claudiu Tanasescu (PSD) si-a cumparat o masina - un Land Rover Freelander, fabricat in 2010, cu un credit de 13.600 de euro.

La capitolul „Depozite bancare", cel mai bine sta democrat-liberalul Cristian Preda, care si-a deschis anul acesta doua depozite de 50.000 de euro fiecare. Din declaratia de avere reiese ca diurna primita de la PE a fost de 63.159,17 euro in 2010, iar de la 10 ianuarie 2011 pana la 19 aprilie a incasat 24.189 de euro. In plus, Preda a obtinut peste 60.000 de lei pentru activitatile de cadru didactic.

Norica Nicolai (PNL) are 11 conturi bancare deschise in ultimii doi ani, insumand 47.892 de euro, 31.275 de lei si 71 de dolari. Daciana Sarbu are, de asemenea, un cont cu valoarea de 88.829 de euro si a facut o donatie catre Mariana Sarbu in valoare de 50.000 de euro.

PE plateste, pe langa salariu, diurna si sume forfetare

Fiecare eurodeputat primeste, din bugetul PE, un salariu lunar brut de 7.956,87 euro, suma din care se retine un impozit comunitar si contributia la asigurarea de accident. Prin urmare, salariul net incasat este de 6.200 de euro. Potrivit site-ului oficial al PE, salariul de baza este stabilit la 38,5% din salariul de baza al unui judecator al Curtii Euro­pene de Justitie.

Sursa citata precizeaza ca ,,deputatii in Parlamentul European primesc o serie de indem­nizatii care au scopul de a acoperi cheltuielile pe care acestia le efectueaza pentru indeplinirea sarcinilor lor parlamentare".

Astfel, pentru costurile de administrare a birourilor deputatilor, factura telefonica si taxele postale, achizitionarea, utilizarea si intretinerea echipamentului informatic, fiecarui deputat ii revin 4.299 de euro pe luna.

De asemenea, PE returneaza si cheltuielile de deplasare la sedintele plenare, reuniunile comisiilor, respectiv la reuniunile grupurilor politice.

,,Deputatilor li se ramburseaza costul real al biletelor de calatorie pentru participarea la astfel de reuniuni, dupa prezentarea chitantelor, in limita costului unui bilet de avion la clasa business, a unui bilet de tren de clasa I sau a 0,50 euro pe kilometru pentru calatoria cu masina, la care se adauga indemnizatii fixe in functie de distanta si durata calatoriei, pentru a acoperi celelalte costuri ale deplasarii (precum taxele de autostrada, taxele pentru excesul de bagaje sau pentru rezervari)", informeaza PE.

Potrivit sursei citate, Parlamentul plateste si o indemnizatie de calatorie, de 304 euro pentru fiecare zi de partici­pare la reuniunile oficiale ale comisiilor PE din care deputatul face parte, cu conditia ca dezbaterile sa aiba loc in cadrul Comunitatii Europene.

Suma respectiva acopera cazarea, mesele si toate celelalte cheltuieli aferente. Pentru reuniunile organizate in afara Comu­nita­tii Europene PE plateste suma de 152 de euro pe zi ca diurna, dar si cheltu­ielile pentru cazare si mic dejun. La toate aceste sume se adauga o indem­nizatie anuala de calatorie, de maximum 4.243 de euro, pentru vizite de lucru efectuate in afara statului membru de origine.

Sursa: Financiarul

Ordonanta privind recalcularea 5.500 de pensii ale parlamentarilor, aprobata de Guvern... "Trayan Basseku" - numele presedintelui Romaniei, pocit de presa internationala...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x